HP heeft tijdens het Mobile World Congress een budgettablet van slechts 149 euro aangekondigd. Hoe zit het met de kwaliteit van zo'n goedkope tablet? NU.nl zoekt het uit.

De Slate7 laat zich qua uiterlijk het beste vergelijken met de Nexus 7 van Asus. De tablet van HP is iets minder breed, maar lijkt verder bijna exact hetzelfde. De behuizing voelt stevig aan en ligt lekker in de hand.

De achterkant is gemaakt van fijn zacht plastic en bovendien ziet de rode variant er ook nog eens goed uit. Wel zijn de randen rond het scherm vrij dik en voelt het toestel aan de zijkanten iets scherper en minder goed afgewerkt aan.

Ook de knoppen zijn van een lagere kwaliteit dan die van de Nexus 7, die 249 euro kost. De volume- en aan/uitknoppen moeten erg hard worden ingedrukt en reageren niet altijd naar behoren. Qua gewicht zijn de twee toestellen ongeveer gelijk. Al met al is de Slate7 een handzaam apparaat dat niet direct goedkoop aanvoelt.

Slecht scherm

Wel is meteen duidelijk dat HP heeft gekozen voor een scherm van een lage kwaliteit. Met een resolutie van 1024x600 pixels heeft de tablet 170 pixels per inch. Bij de Nexus 7 is dat 216. Het verschil is met name goed zichtbaar bij het lezen van tekst. Kleine letters zien er vervormd uit en lezen is eigenlijk alleen prettig met grotere lettertypes.

Ook de helderheid en kleuren van het scherm vallen tegen. De witte achtergrond van een website ziet er in de browser haast lichtgrijs uit. Ook bij het afspelen van video's valt op dat de kleuren minder mooi zijn, al is het verschil dan minder opvallend.

Verder viel op dat het scherm erg snel vies wordt. Vingerafdrukken zijn direct zichtbaar en zodra je het probeert schoon te maken ontstaan er vegen op het scherm. Zonder speciale doek en een hoop geduld zal het scherm altijd wat vies blijven.

Vloeiend

Voor een goedkope tablet werkt de besturing van Android (versie 4.1.1) op de Slate7 wel vloeiend. De tablet heeft een 1,6 Ghz dual core-processor, waar de meeste nieuwe tablets nu een quad-core processor gebruiken. Dat is te merken bij het opstarten van apps en het laden van grafisch zware sites in de browser, maar het toestel is over het algemeen niet vervelend traag.

Wel viel bij een potje Fruit Ninja op dat er een kleine vertraging optreedt tussen de aanraking en de reactie op het scherm. Dit was echter niet storend genoeg om het spel onbruikbaar te maken.

Kinderziektes

Hierbij moet ook worden opgemerkt dat er nog wat kinderziektes in de software van de Slate7 zitten. Op de stand van HP op het Mobile World Congress lagen verschillende exemplaren van de tablet, met elk hun eigen problemen.

Zo werkte bij één tablet de bewegingsdetector niet en liep bij een andere tablet de camera-app vast, waarna het apparaat opnieuw moest worden opgestart. Bovendien maakte de camera het klikgeluid nog voor de foto genomen is. Als na de klik bewogen wordt, mislukt de foto dus.

Ook kwam het voor dat een video bij het draaien van het scherm compleet werd uitgerekt en scrollde een pagina in de browser bij het in- en uitzoomen soms helemaal naar boven of onder, zonder dat deze beweging was gemaakt.

Het betreffen hier nog prototypes, dus hopelijk worden deze foutjes opgelost voordat de eerste exemplaren van de band rollen.

Goede camera

De camera viel positief op. Hoewel de Slate7 een sensor van slechts 3 megapixel heeft, maakte de camera goede foto's in vergelijking met veel andere tablets. Zelfs met weinig licht werden de beelden niet erg korrelig en waren de foto's acceptabel. Het zijn geen topfoto's, maar voor deze prijs opvallend goed.

Twee foto's gemaakt met de Slate7

De Slate7 heeft 8GB aan interne opslag. Dat is weinig, maar kan wel eenvoudig worden uitgebreid met een MicroSD.

Speakers

De tablet wordt uitgerust met Beats Audio, een techniek die zou moeten zorgen voor betere geluidskwaliteit. Aan de speakers was daar niets van te merken. Zelfs op het hoogste volume wisten de speakers, aan de onderkant van de tablet, niet boven het rumoer op de beursvloer uit te komen.

Met de oren tegen het toestel aan klonk het geproduceerde geluid erg blikkerig.

Een unieke eigenschap van de tablet is dat met de ePrint app makkelijk documenten kunnen worden geprint. Dit werkt echter alleen met HP-printers.

Conclusie

Hoewel de Slate7 absoluut niet kan tippen aan duurdere modellen, is de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde. De prijs van 149 euro zal deze tablet voor veel mensen met een laag budget een aantrekkelijke keuze zijn.

Het voornaamste minpunt is de lage kwaliteit van het scherm, wat vooral bij langdurig lezen op de tablet minder prettig zal zijn. Ook hopen we dat een aantal softwareproblemen nog worden opgelost voor de lancering in mei.

Lees alles over Mobile World