Ook de iPhone zal te maken krijgen met serieuze beveiligingsproblemen. Daarvoor waarschuwt Mikko Hyppönen, Chief Research Officer bij beveiligingsbedrijf F-Secure, in een interview met NU.nl.

De smartphone van Apple is tot nu toe vrijwel malwarevrij, maar daar zal verandering in komen, verwacht Hyppönen.

Tijdens Mobile World Congress (MWC) in Barcelona wordt, zoals altijd, vooral gewaarschuwd voor malware op Android. Omdat dat platform open is, is het ook kwetsbaar.

Het gesloten iOS, waarop de iPhone draait, is door de hoge mate van controle veilig gebleven. "Maar de serieuze problemen zullen ook naar de iPhone komen", waarschuwt Hyppönen. "Het is verbazingwekkend dat het nog niet eerder gebeurd is."

Malwarevrij

Over het algemeen gaan cybercriminelen vooral achter de grote platformen aan. Apple heeft al jaren een behoorlijk marktaandeel met de iPhone, maar omdat het alle apps van te voren controleert, komt er zeer zelden malware in de App Store beschikbaar. In juli 2012 werd de eerste malware-app gevonden.

Hyppönen prijst Apple dat het de iPhone sinds 2007 vrijwel malwarevrij weet te houden, maar door nieuwe beveiligingsgevaren zal daar volgens hem dus veranderingen inkomen.

Browser

"Er zullen webkit-exploits specifiek voor de iPhone geschreven worden", voorspelt Hyppönen. Dat betekent dat hackers via een lek in de browser zonder toestemming toegang kunnen krijgen tot een toestel. Daarvoor moeit dan wel een malafide website bezocht worden.

De topman van F-Secure wijst in het gesprek op de mogelijkheid een iPhone te jailbreaken via een website. Een iPhone jailbreaken betekent dat er aanvullende software op geïnstalleerd kan worden buiten de controle van Apple om.

Een aantal jaar geleden was het mogelijk een iPhone te jailbreaken door alleen een site te bezoeken. Deze manier van jailbreaken maakte gebruik van een webkit-exploit. In september 2012 ontdekten Nederlandse onderzoekers bovendien nog een dergelijk lek in iOS.

"Het is verbazingwekkend dat cybercriminelen dergelijke lekken niet eerder misbruikt hebben."