Samsung introduceert met de Galaxy Note 8.0 een 8 inch-tablet die de concurrentie aan moet gaan met de 7,9 inch iPad Mini en 7 inch Nexus 7. NU.nl probeerde de tablet uit op het Mobile World Congress in Barcelona.

De behuizing is van plastic. Het kwaliteitsgevoel van de iPad Mini (review) ligt iets hoger, maar de plastic behuizing voelt niet goedkoop of onstevig aan. Alle randen en knoppen zijn goed afgewerkt, maar de grote rand rond het scherm is wel een tegenvaller. Daardoor is de Note 8.0 ook iets groter dan de iPad Mini.

De tablet is driekwart millimeter dikker dan de iPad Mini, maar dat is nauwelijks te merken. Het verschil met de Nexus 7, die nog 2,5 millimeter dikker is, valt wel op.

Het gewicht van de nieuwe Note ligt met 338 gram nét boven dat van de iPad Mini en 2 gram onder dat van de Nexus 7 (review). Verschillen die je met de hand niet voelt. Het apparaat is even breed als de iPad Mini, iets breder dan de Nexus 7 en ligt goed in de hand.

Camera en speakers

De nieuwe tablet van Samsung is duidelijk gemaakt om in portraitmodus (rechtop) te gebruiken. De camera aan de achterkant zit in het midden van het apparaat en als je een foto in landscapemodus (liggend) maakt, zitten er al gauw vingers voor de lens.

Ook de speakers die onderin de tablet geplaatst zijn, wijzen op gebruik in portraitmodus. Als de tablet liggend gebruikt wordt, komt al het geluid van één kant.

De camera en speakers zelf zijn wel van uitstekende kwaliteit. Hoewel de exacte kwaliteit van het geluid op een beurs moeilijk te testen is, was het volume dik in orde en leek de muziek niet blikkerig te klinken zoals vaak bij mobiele apparaten het geval is.

De camera maakt voor een tablet bijzonder goede foto’s. De beelden ogen, zeker in vergelijking met andere tablets, scherp en vertonen relatief weinig ruis en kleurvervormingen.

Scherm

Het scherm heeft levendige kleuren zoals we van Samsung gewend zijn. Bij sommige toestellen is de verzadiging overdreven, maar dat is hier niet het geval. Primaire kleuren zijn feller dan op de iPad Mini en zwart is zwarter. De witweergave valt dan weer tegen en toont al snel een blauwe gloed.

De scherpte van het scherm van de Note 8.0 ligt ongeveer gelijk aan dat van de iPad Mini en iets onder dat van de Nexus 7. Met 1280x800 pixels is de scherpte in ieder geval dik in orde en de verschillen zijn in de praktijk erg klein.

Wel oogde het scherm iets minder helder dan de iPad Mini.

S Pen

De Galaxy Note 8.0 onderscheidt zich vooral van de concurrentie met de S Pen. De stylus, een pen die gebruikt kan worden op het touchscreen, zit handig verwerkt in de behuizing zodat de gebruiker er geen last van heeft.

De pen werkt naar behoren en is bijzonder gevoelig, waardoor het mogelijk om hele dikke of juist hele dunne lijnen te tekenen. Wij zien de toegevoegde waarde van de stylus na diverse Note-toestellen echter nog niet. Voor een kleine groep creatievelingen is het een mooie functie, maar de gemiddelde gebruiker zal voldoende hebben aan de vingers.

Snelheid

De Note 8.0 presteert over het algemeen naar behoren. Het soepele Android 4.1.2 en de 1,6 GHz quad core-processor van Samsung zelf zorgen voor de juiste snelheid. Scrollen door menu’s, foto’s en websites gaat soepel, maar het opstarten van bepaalde apps zoals de camera en games duurt soms wat lang. De vertraging bedraagt slechts ongeveer een seconde, maar is wel merkbaar.

Opmerkelijk is dat het scherm af en toe niet goed reageerde. We moesten vrij hard drukken om een foto te maken of sommige apps te openen. Dat hadden we op diverse modellen.

Ook de volumeknop heeft een vreemde bug. Het is niet mogelijk het geluid op een vloeiende manier harder of zachter te zetten door de knop ingedrukt te houden. Het is noodzakelijk de knop elke keer kort in te drukken en zo het volume stapsgewijs te verlagen of verhogen.

Prijs en belfunctie

Samsung heeft ervoor gekozen de 3G-versie van de Galaxy Note 8.0 met een belfunctie uit te rusten. Dat is wat ons betreft een nutteloze toevoeging.

Er is uiteraard ook een wifi-variant waarmee niet gebeld kan worden. Deze wifi-versie krijgt een adviesprijs van 399 euro. De 3G-versie zal duurder zijn, maar die prijs is nog niet bekend.

Met 399 euro is de nieuwe Note ruim 60 euro duurder dan de goedkoopste iPad Mini en zelfs 150 euro duurder dan de populaire Nexus 7. Daarmee zet Samsung zichzelf eigenlijk al buitenspel. Zowel de Mini als de Nexus 7 presteren uitstekend, hebben een gelijkwaardig scherm en minstens even goede behuizing.

Voor het meten van de exacte prestaties, accuduur en kwaliteit van het geluid moeten we nog even wachten tot de reviewmodellen beschikbaar zijn.

Lees alles over Mobile World in ons dossier