Het is onacceptabel dat twee grote bedrijven de software op bijna alle smartphones ter wereld leveren.

Dat zei Gary Kovacs, CEO van Mozilla, dinsdag op het Mobile World Congress in Barcelona. Mozilla presenteerde zondag Firefox OS, een nieuw mobiel besturingssysteem dat gebaseerd is op het 'open web', dus niet op apps die uit een specifieke winkel moeten worden gedownload.

Kovacs zette de aanval in op 'één of twee bedrijven in Silicon Valley', waarmee hij duidelijk op Apple en Google doelde, die het gehele ecosysteem van de smartphone beheren.

"Er zouden absoluut niet één of twee bedrijven moeten zijn met mensen in een gebouw die moeten goedkeuren wat voor content 4 miljard mensen kunnen zien", zei Kovacs. Volgens hem kunnen die bedrijven vanuit Silicon Valley bovendien niet bepalen wat voor apps een boer in India nodig heeft.

Nachtmerrie

Ook noemde hij de wildgroei aan apps een 'nachtmerrie'. Het is volgens Kovacs voordeliger om het 'open web' te gebruiken, in plaats van overal een app voor te hebben.

"Wat ik ook wil doen en waar ik ook naartoe wil, daar is een web voor", zei hij. "5 miljard mensen willen iets beters."

Inefficiënt

Bovendien vindt Kovacs het inefficiënt dat bedrijven nu apps voor verschillende platforms moeten bouwen om mensen te bereiken. Firefox OS werkt alleen met HTML5 webapps, die ook op alle andere platformen werken.

"We hebben net Firefox OS gelanceerd, maar vergeet dat, vergeet die naam. Wat we willen is dat het web mobiel beschikbaar wordt."

Lees alles over Mobile World in ons dossier