Nokia ontkomt er niet aan om diverse goedkopere Lumia-toestellen uit te brengen, maar wil dat ook graag. Het is onder meer noodzakelijk omdat het platform Windows Phone nog opgebouwd moet worden. 

Dat laat Michael Halbherr, Executive vicepresident bij Nokia, weten in een interview met NU.nl.

Nokia bracht in de herfst van 2012 de Lumia 920 uit, het vlaggenschip uit de serie. Het product is sinds januari leverbaar en sindsdien zijn vooral goedkope toestellen aangekondigd.

Volgens Halbherr is dat logisch. "Je kan geen nieuw platform bouwen zonder de niches op te vullen. Om een topaanbod op te bouwen heb je van boven tot onder toestellen nodig", aldus de topman.

Betaalbaar

Maandag kondigde Nokia tijdens Mobile World Congress in Barcelona de Lumia 520 en 720 aan. De toestellen kosten respectievelijk 170 en 300 euro en beschikken over gemiddelde tot lage specificaties. Eerder werd al de Lumia 620 van 259 euro bekendgemaakt.

Volgens Nokia is het uitbrengen van goedkopere toestellen dus noodzakelijk om Windows Phone succesvol te maken, maar het betaalbaar maken van technologie is ook een doel van het bedrijf zelf.

Omdat Nokia bezig is met een omslag worden veel toptoestellen verwacht om innovatie en vooruitgang te tonen. "Het is onmogelijk om succes te bouwen op alleen high end-toestellen", stelt Halbherr echter.

Hoewel high end-toestellen vaak voor positieve reacties en aandacht zorgen, halen veel fabrikanten met goedkopere toestellen ook een behoorlijk marktaandeel. Zeker in onder meer Zuid-Europese landen.

Beste

Nokia en Microsoft werken nauw samen aan het mobiele besturingssysteem Windows Phone. Ook partijen als HTC en Samsung maken smartphones met Windows Phone, maar Nokia ziet het als missie het platform tot een succes te maken.

"Wanneer Windows Phone een groot succes is, moeten wij zorgen dat we de beste binnen het platform zijn en dat is nu het geval", meent Halbherr. Nokia focust zich daarbij vooral op camera, locatiediensten en het uiterlijk van de Lumiatoestellen.

"En ons doel is altijd om technologie betaalbaar te maken."

Revolutie

Dat beaamde ook Stephen Elop, CEO van Nokia, tijdens een toespraak op dinsdag. Hij stelde het betaalbaar te willen maken voor mensen in opkomende markten om het internet te gebruiken, bijvoorbeeld met de goedkope Nokia 105 en 301, die maandag werden gepresenteerd.

"Volgens historici ondervonden 10 miljoen mensen de gevolgen van de industriële revolutie", zei Elop. In de komende vijf jaar worden naar verwachting honderd keer zo veel mensen op internet aangesloten.

"Mensen verdienen misschien maar een paar dollar per dag, maar ze hebben toegang tot dezelfde informatie die vroeger exclusief aan de middenklasse was toebedeeld."

Lees alles over Mobile World