Sony heeft met de Xperia Tablet Z de dunste tablet tot nu toe in handen die ook nog eens heel weinig weegt. NU.nl had op Mobile World Congress al de kans om met de tablet te spelen.

De Xperia Tablet Z heeft hetzelfde uiterlijk als de Xperia Z-smartphone (review) en dat is positief. De tablet ziet er goed uit en is bovendien met 6,9 millimeter erg dun.

De dikte springt in de praktijk dan ook direct in het oog, maar het gewicht valt nog meer op. Met 495 gram weegt de tablet 25 procent minder dan de iPad van 652 gram. Bovendien is de veel kleinere Nexus 7 slechts 155 gram lichter.

Het verschil in gewicht is direct merkbaar en de tablet ligt daardoor veel fijner in de hand. Ook de zachte achterkant droeg daaraan bij en ondanks het geringe gewicht voelt de tablet stevig aan.

Scherm

Sony heeft de Xperia Tablet Z uitgerust met een Full HD-scherm dat naar eigen zeggen de hoogste helderheid heeft van alle tablets op dit moment. Het was voor ons moeilijk te controleren, maar het scherm was in ieder geval allesbehalve donker.

De kleuren leken bovendien erg realistisch. Ze waren vergelijkbaar met die op het scherm van de Xperia Z. Beide toestellen zijn uitgerust met de Mobile Bravia Engine 2 voor betere kleurweergave.

De Full HD-resolutie van 1920x1200 pixels zorgt er bovendien voor dat het beeld haarscherp is. Dat konden we vooral zien in tekst op websites en bijvoorbeeld de titels van apps.

Behuizing

Wat ons verder opviel is dat er nog een behoorlijk forse zwarte rand rond het scherm zit. Bovendien wordt bij de tablet geen gebruikgemaakt van touchknoppen op de behuizing zelf. Een strook van het beeldscherm wordt altijd in beslag genomen door de thuis- en optie-knoppen.

Met het 10,1 inch-scherm is de tablet daarom niet erg compact.

Om de tablet waterdicht te houden, zitten er klepjes voor alle poorten. Ze voelen wat minder stevig aan dan bij de Xperia Z-smartphones, wellicht door het grotere formaat.

Hoewel de waterdichtheid voor sommige consumenten een belangrijke toevoeging zal zijn, zullen ook veel consumenten een voorkeur hebben voor een strakker ontwerp zonder klepjes. Verder viel de volumeknop op. Die moest vrij ver ingedrukt worden voor hij reageerde.

Accu en camera

De grote vraag is wat dit Full HD-scherm en de beperkte dikte van de tablet doen met de accuduur. Op de beurs konden we dit niet testen, maar schermen met hoge resolutie vreten over het algemeen energie.

Het apparaat is in ieder geval uitgerust met een 6000 mAh-accu terwijl bijvoorbeeld de iPad een 11.000 mAh-accu heeft. Daar is de resolutie (2048x1536) dan ook een stuk hoger.

Sony stelt dat de tablet dezelfde camerasensor heeft als de Xperia Z. De megapixels zijn wel lager; 8 in plaats van 13. De paar foto’s die wij met het testapparaat gemaakt hebben waren over het algemeen goed voor een gemiddelde tablet, maar niet te vergelijken met de camera’s in smartphones.

De resultaten zijn wat korrelig en een stuk minder scherp. Het scherpstellen was sowieso een probleem en de kleuren leken ook niet erg realistisch.

Software

De Xperia-tablet draait op Android 4.1 en doet dat in samenwerking met een Snapdragon S4 Pro-processor van Qualcomm zonder moeite. Alle handeling die wij verrichtten, verliepen soepel. Ook het wisselen tussen apps gaat snel en de browser was vlug.

De Sonytablet beschikt over de handige toevoeging Small Apps waarbij widgets van apps over bijvoorbeeld een video of de browser getoond kunnen worden. Het is bij de Xperia Tablet Z bovendien mogelijk om van heel veel apps een widget te maken. Bijvoorbeeld ook van Facebook of een e-mail.

Daarnaast introduceert Sony de Stamina-modus ook in de Xperia Tablet Z. Door deze modus in te schakelen wordt de verbinding uitgeschakeld als het scherm vergrendeld is. Mail, en sociale media-berichten komen dan niet meer binnen om de accu te besparen.

Het is wel mogelijk apps van de Stamina-modus uit te zonderen zodat ze altijd blijven werken.

Geluid

Sony beweert het geluid in de Xperia Tablet Z verbeterd te hebben met de S-Force Front Surround 3D-technologie. Er zijn vier speakers aanwezig in de randen van de tablet. De positionering aan de onderkant is opmerkelijk omdat de handen al gauw over de speakers heen zitten.

De kwaliteit van het geluid hebben we niet kunnen testen vanwege de rumoerigheid op de beursvloer. Wel bleek het geluid harder te kunnen dan bij gemiddelde smartphones en tablets.

Conclusie

De kwaliteit en het ontwerp van de behuizing, op de klepjes na, vielen bij ons erg in de smaak. Ook het scherm is van uitstekende kwaliteit. Het is nog even afwachten wat de tablet qua prestaties precies doet, maar de eerste indruk is uitmuntend.

Vooral de accuduur en kwaliteit van het geluid blijven voor nu nog gissen. De tablet zal in het tweede kwartaal verkocht worden met een adviesprijs vanaf 500 euro.