BARCELONA - Google zal in de toekomst nog meer Nexus-apparaten blijven maken in samenwerking met verschillende hardwarepartners.

Hoewel een scala aan fabrikanten al toestellen maakt in verschillende maten, soorten en prijsklasses, wil Google met Nexus-toestellen als de Asus Nexus 7 en LG Nexus 4 laten zien wat Android kan.

Dat zei Hiroshi Lockheimer, hoofd van de ontwikkeling van Android bij Google, tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Lockheimer noemde de Nexus-toestellen de 'baken' van Android, die aan andere fabrikanten laat zien wat het besturingssysteem kan.

Nexus 7

"Het is geen toeval dat na de lancering van de Nexus 7 voor 199 dollar, er veel andere 7 inch tablets verschijnen voor dezelfde of zelfs een betere prijs. Zo kunnen we de samen met de industrie het ecosysteem van Android vorm geven."

Aankondigingen voor nieuwe Nexus-toestellen heeft Lockheimer nog niet. Maar hij geeft aan dat er zeker nog geen eind is gekomen aan het project.

Vanaf 2008

"Elke keer dat we het besturingssysteem updaten, maken we meestal ook een nieuw apparaat", zei Lockheimer. Dat begon al in 2008 bij de lancering van Android. Google maakte toen in samenwerking met HTC en T-Mobile de G1, ook bekend als de HTC Dream.

"Toen noemde we ze nog geen Nexus-toestellen, maar daar kwam het eigenlijk wel op neer", aldus Lockheimer. Inmiddels is samengewerkt met HTC (G1 en Nexus One), Motorola (Droid), Samsung (Nexus S, Galaxy Nexus en Nexus 10), LG (Nexus 4), en Asus (Nexus 7).

In januari ging het gerucht dat Asus een nieuwe versie van de Nexus 7 zou maken, die in mei in de winkels moet liggen.

Ook een nieuwe samenwerking met Motorola, dat inmiddels is overgenomen door Google, sluit Lockheimer ook niet uit. "We wisselen graag af. Er kan van alles gebeuren."

Lees alles over Mobile World in ons dossier