AMSTERDAM - Samsung heeft maandag op het Mobile World Congress in Barcelona een eigen beveiligingssysteem voor zijn Android-toestellen gepresenteerd.

Samsung heeft het systeem ‘Knox’ genoemd, waarmee de Koreaanse elektronicafabrikant verwijst naar het beroemde Amerikaanse legerfort bij een goudopslag in Kentucky. Net als Fort Knox moet Samsungs beveiligingssysteem kostbaarheden veiligstellen, al gaat het in dit geval om digitale informatie.

Knox is met name ontwikkeld omdat smartphones en tablets steeds vaker zowel particulier als zakelijk worden gebruikt, aldus Samsung. Met Knox zouden gebruikers eenvoudig kunnen schakelen tussen de normale, onbeveiligde en een streng beveiligde gebruiksomgeving.

Container

De basis van Knox wordt gevormd door SE Android (waarbij SE staat voor ‘Security Enhanced’), een aangepaste Android-variant die is ontwikkeld door NSA. Daarmee worden beveiligingsmaatregelen getroffen op zowel de hardware als het Android-platform, aldus Samsung.

Op applicatieniveau biedt KNOX een ‘container’-oplossing aan, die het zakelijk en privégebruik van een apparaat van elkaar scheidt. Door middel van SE Android en data-encryptie worden alle zakelijke data streng beveiligd, zodat het lekken van informatie, malware en virussen geen kans maken, stelt Samsung in een persbericht.

Samsung laat weten dat het de nieuwe dienst vanaf het tweede kwartaal zal aanbieden op een beperkt aantal smartphones en tablets uit de Galaxy-serie.

Lees alles over Mobile World in ons dossier