BARCELONA - Nokia heeft zoals verwacht twee nieuwe Lumia-smartphones aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona.

CEO Stephen Elop zei de Windows Phone-ervaring van de Lumia 920, het vlaggenschip van Nokia, aan te willen bieden aan zo veel mogelijk mensen die minder te besteden hebben.

De Lumia 520 en 720 zullen vanaf het tweede kwartaal van 2013 in Europa verkrijgbaar zijn. De Lumia 520 zal ongeveer 170 euro kosten. De Lumia 720 kost ongeveer 300 euro. Dat is ongeveer twee keer zo goedkoop als de Lumia 920 en ongeveer 50 euro meer dan de Lumia 620.

Lumia 720

De Lumia 720 wordt in de markt gezet als een goede Windows Phone die geen 4G-internet kan gebruiken, zoals de Lumia 920 wel kan.

Volgens Nokia heeft het 4,3 inch scherm een speciale coating gekregen, waardoor het goed te zien blijft in zonlicht en vanaf brede kijkhoeken. De Lumia 720 kan bovendien worden uitgebreid met een microSD.

De telefoon krijgt een Carl Zeiss-lens met een speciaal diafragma die meer licht binnenlaat. Daarom worden de kleuren van de 5 megapixel camera feller en realistischer, zegt Nokia.

Draadloos

Net als de Lumia 920 kan de Lumia 720 draadloos worden opgeladen met een speciale cover op het toestel. Het bedrijf lanceert ook een draadloze oplader voor in de auto.

Beide Lumia's hebben verder dezelfde camerafuncties als de Lumia 920, zoals panoramafoto's en smart shoot, waarmee een samenstelling van meerdere portretfoto's kan worden gemaakt.

Ook Nokia Music, de streaming radiodienst van Nokia, en Nokia Here, de locatiediensten, zijn op beide toestellen beschikbaar.

PlaceTag

Nokia lanceert ook de nieuwe app PlaceTag. Daarmee kunnen foto's worden getagged met locaties en kunnen er digitale ansichtkaarten van worden gemaakt. Bovendien heeft de app een Layar-achtige functie waarmee informatie op het camerabeeld kan worden geprojecteerd.

De Lumia 720 heeft een 4,3 inch scherm hebben met een 1GHz dual-core processor, 512MB RAM, 8GB opslag en de mogelijkheid om dit uit te breiden met een MicroSD.

De Lumia 520 krijgt een 4 inch scherm en heeft eveneens een dual-core processor van 1GHz, 512 MB RAM-geheugen, 8GB opslagruimte en een 5 megapixel camera.

Naast de nieuwe Lumia's kondigde Nokia ook nog twee nieuwe feature phones aan, de Nokia 301 en 105, die op opkomende markten worden gericht. Met een prijs van 15 euro wordt de 105 de goedkoopste Nokia-telefoon.