AMSTERDAM - Samsung brengt op korte termijn de Galaxy Note 8.0 op de markt. De iPad Mini- en Nexus 7-concurrent wordt uitgerust met een vernieuwde stylus.

Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf vlak voor Mobile World Congress in Barcelona bekendgemaakt.

Het 8 inch-formaat is een nieuwe maat voor Samsung en komt dicht in de buurt van de 7,9 inch iPad Mini.  De Galaxy Note 8.0 is iets hoger en breder dan de Apple-tablet en weegt ook iets meer. De resolutie is wel hoger wat voor een scherper beeld zou moeten zorgen.

S Pen

Bovendien wijkt de nieuwe Note-tablet af met het gebruik van de S Pen, een stylus die bij alle Notes aanwezig is. De nieuwe stylus is gevoeliger en heeft extra functionaliteiten. Zo kan de pen net boven het scherm gehouden worden om een voorvertoning van een video of afspraak te krijgen zonder dat er echt iets geopend hoeft te worden.

Ook zijn er nieuwe bewegingen waardoor het bewerken van content eenvoudiger moet worden. Tot slot kan de S Pen voor het eerst ook gebruikmaken van de touchgevoelige knoppen die op de behuizing zitten, zoals 'terug' en 'menu'.

Resolutie

De tablet beschikt over een 8 inch-scherm met een resolutie van 1280x800 pixels. Daarmee komt het aantal pixels per inch uit op 189. De accu heeft een kracht van 4600 mAh, er zit 2 GB aan RAM in en 16 of 32 GB opslagcapaciteit.

De nieuwe Note draait verder op een 1,6 GHz quad core A9-processor en heeft een 5 en 1,3 megapixel-camera. Het besturingssysteem is Android 4.1.2.

   
Scherm 8 inch WXGA TFT-scherm
Resolutie 1280x800 pixels
Accu 4600 mAh
RAM 2 GB
Opslag 16/32 GB + SD
OS Android 4.1.2
Maten 210,8x135,9 mm
Gewicht 338 gram
Chip 1,6 GHz quad core A9
Camera 5 en 1,3 megapixel

Apps

Samsung heeft bovendien een aantal nieuwe applicaties in de Note 8.0 verwerkt. Awesome Note is een app die het maken van notities, inclusief een dagboek en to do-lijstjes, eenvoudiger moet maken.

Daarnaast heeft Flipboard een aangepaste versie van de applicatie ontwikkeld. De app die op een tijdschriftachtige manier sociale media en andere sites weergeeft, kan nu ook met de S Pen overweg.

Ook is de Galaxy Note 8.0 te gebruiken als afstandsbediening voor tv’s en kan lokale zenderinformatie weergeven. De tablet zal vanaf het tweede kwartaal wereldwijd verkocht worden. Een prijs of specifieke informatie over Nederland is nog niet bekend.

Lees alles over Mobile World in ons dossier