AMSTERDAM - Sony maakt al een jaar eigen telefoons en de Xperia Z is het nieuwste vlaggenschip. Het is een groot, waterdicht Androidtoestel met camera- en schermtechnologieën van andere Sony-afdelingen. Hoe pakt dat in de praktijk uit?

Sony heeft in 2012 flink aan de weg getimmerd. Na vlaggenschip Xperia S kwamen er nog diverse andere smartphones uit. Het lukt de fabrikant echter nog niet om definitief marktaandeel te veroveren.

De Xperia Z zou daar verandering in kunnen brengen. Wij kregen tijdens het testen van een toestel nog nooit zo vaak de vraag welke telefoon we in ons handen hadden. Het uiterlijk vraagt de aandacht omdat het strak en opvallend is.

De telefoon heeft een glanzende glazen achterkant, de hoeken zijn recht afgewerkt en alle poorten zitten verwerkt achter klepjes om het toestel water- en stofbestendig te maken.

Waterdicht

Een belangrijk voordeel en een claim die in de praktijk waargemaakt wordt. Tijdens onze testperiode hebben we de Xperia Z meerdere keren een half uur in bak met water gelegd en dat heeft nooit tot problemen geleid. De smartphone is waterdicht tot een diepte van twee meter.

Wij zijn erg van het ontwerp gecharmeerd. Ook de klepjes stoorden ons niet omdat ze mooi weggewerkt zijn. Bovendien voelen ze stevig aan. Dat geldt overigens voor het hele toestel, inclusief de knoppen.

Snelheid

De hardware is op papier sowieso indrukwekkend. De Z beschikt over een 5 inch Full HD-scherm (1080x1920), een 13 megapixel-camera en een 1,5 GHz quad core-chip van Qualcomm.

In de praktijk resulteert dit in bijzonder goede prestaties. De Sony presteert in diverse Benchmarktests beter dan de Galaxy S III, HTC One X+ en iPhone 5. Ook in het dagelijks gebruik bewijst de Xperia Z snel te zijn.

- (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vellamo test op verschillende manieren de browsersnelheid met HTML5-testen. Antutu doet brede metingen van 3D-graphics tot de snelheid van de processor en Geekbench 2 focust zich op de processor en het werkgeheugen.

Dagelijks gebruik

Het opstarten van apps, laden van websites en andere gebruikelijke handelingen zorgen niet voor haperingen of enige vertraging. Dat mag je ook verwachten van een dergelijk high end-toestel.

Opmerkelijk is dat de camera-app, die juist van snelheid afhankelijk is, erg traag op start. Het duurt letterlijk vijf seconden om de applicatie te openen. Foto’s maken gaat vrij vlot, maar de Z kan niet tippen aan bijvoorbeeld de S III en iPhone 5. Deze toestellen maken direct een foto terwijl de Z net wat vertraging vertoont.

Foto's

De foto’s zelf zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Opvallend is dat het scherpstellen op de Xperia Z soms lastiger is dan bij de iPhone 5 en Galaxy S III. Bovendien ontstaat er bij veel licht al snel een waas over de foto heen waardoor de beelden flets kunnen overkomen.

Dit gebeurt echter bij lange na niet altijd en overige verschillende met de concurrentie zijn marginaal. De kleuren en het contrast zijn net als bij andere toestellen goed en de meeste verschillen vallen pas bij inzoomen op een computerscherm op.

Scherm

De Sony Xperia Z is de eerste smartphone met een Full HD-scherm die in Nederland uitkomt. De hoge resolutie zorgt voor meer pixels per inch dan bij de concurrentie. In de praktijk is dit verschil met het blote oog echter niet te zien, maar het beeld is hoe dan ook haarscherp.

Ook de helderheid van het scherm is dik in orde. De Xperia Z is buiten in zonlicht nog goed te bedienen en ook het contrast is, mede dankzij de Mobile Bravia Engine, uitstekend. Dat is een technologie van de tv-afdeling van Sony die de kwaliteit van video’s automatisch verbetert.

Foto: NU.nl/Joost Nederpelt

De kleurweergave vonden wij ook goed, maar dat is smaakgevoelig. Zo is het scherm van de S III een stuk verzadigder waardoor kleuren feller zijn. Die kleurreproductie vinden wij echter niet helemaal natuurgetrouw en komt soms wat overdreven over.

De Xperia Z heeft een iets fletser beeld, maar de kleuren zijn nog steeds dik in orde. Het scherm van de iPhone 5 vinden wij nog iets beter. De verschillen vallen over het algemeen pas op in directe vergelijkingen. Een gemiddelde consument zal de kleuren van de Xperia Z niet als flets beoordelen.

Het enige punt waarop het scherm van de Sony-telefoon ons echt tegenviel waren de kijkhoeken. Er verschijnt snel een waas over het scherm waardoor beelden en tekst minder goed te bekijken zijn.

Software

Een opvallende keus van Sony is om niet voor Android 4.2, maar het iets oudere Android 4.1.2 te gaan. Het verschil tussen de versies is echter klein en met kleine aanpassingen aan de eigen softwarelaag die over Android heen zit, maakt Sony veel goed. Ook de prestaties lijken er niet onder te lijden en dus zien wij dit besluit door de vingers.

Bovendien kiest ook HTC met de nieuwe HTC One voor Android 4.1.2 en lijkt 4.2 nog niet klaar te zijn voor een massale uitrol.

Formaat

Het 5 inch-scherm zorgt ervoor dat de Xperia Z een forse telefoon is. Hoewel het toestel slechts enkele millimeters groter is dan de Galaxy S III voelt het apparaat wat lomper aan. De telefoon weegt met 146 gram ook iets meer dan de S III en vooral de iPhone 5. Door de scherpe hoeken voelt hij bovendien nog wat minder compact aan.

Het formaat is overigens prima te verantwoorden aangezien de nog grotere Galaxy Note goed verkoopt. Jammer genoeg maakt Sony, net als Samsung, niet optimaal gebruik van het grotere scherm.

Zo passen er nog steeds slechts vier app-icoontjes onder elkaar terwijl er ruimte lijkt te zijn voor een vijfde rij. Ook toont Sony de ‘terug’- en ‘thuis’-knop in een balkje aan de onderkant van het scherm terwijl veel andere fabrikanten ervoor kiezen deze knoppen op de behuizing weer te geven.

Accu

De accu van de Xperia Z is met 2330 mAh behoorlijk krachtig. Bijvoorbeeld de iPhone 5 heeft 'slechts' 1430 mAh en de Galaxy S III beschikt over 2100 mAh. Toch lijkt het grote scherm van de Xperia Z energie te vreten.

Bij zwaar gebruik ging de Z bij ons nog geen dag mee, maar presteerde bij gemiddeld verbruik ook weer niet veel slechter dan de concurrentie die ook aan het eind van de dag opgeladen moesten worden.

Sony heeft bovendien een speciale Stamina-modus. De mobiele verbinding wordt dan uitgeschakeld als de telefoon op stand-by staat, om zo de accuduur te verlengen. E-mail, Twitterberichten en Whatsapp komen dan niet meer binnen. Het is echter wel mogelijk om bepaalde apps uit te zonderen.

Conclusie

Wat ons betreft onderscheidt Sony zich met de Xperia Z met de waterdichtheid en het ontwerp. Ook qua snelheid en met het Full HD-scherm weet de telefoon te imponeren. Wat betreft camera, de beeldkwaliteit van het scherm en de accuduur presteert Sony gemiddeld.

Deze verschillen zijn echter zo klein dat de gemiddelde consument het bij dagelijks gebruik niet zal opvallen.

Bekijk alle specificaties van de Xperia Z die vanaf 25 februari te koop is