AMSTERDAM - Antivirusbedrijf McAfee denkt dat 2013 het jaar wordt dat Near Field Communication (NFC) zal worden misbruikt door criminelen.

Via NFC kan met een aanraking van een mobiele telefoon of ander apparaat worden betaald.

McAfee stelt in een rapport (.pdf) dat de techniek rijp is voor een 'bump and infect'-methode, waarbij gegevens kunnen worden gestolen als een apparaat wordt gebruikt om te betalen. Met die gegevens kan vervolgens geld worden gestolen.

Mobiele apparaten lopen ook op andere manieren steeds meer risico, stelt McAfee. "In 2012 probeerde ongeveer 16 procent van de malware die werd ontdekt door McAfee apparaten te abonneren op dure sms-diensten", schrijft het bedrijf. In 2013 verwacht McAfee dat vooral onbedoelde app-aankopen een risico zullen vormen.

Android

Het bedrijf waarschuwt ook voor nieuwe dreigingen via Android-apps. Van alle apps die is besmet met malware wordt 75 procent via Google Play verspreid.

25 procent van die apps bevat ook links naar gevaarlijke websites. 23 procent van de malafide apps sluit de gebruiker aan bij een botnet of opent andere 'backdoors' waardoor het toestel kan worden blootgesteld aan andere aanvallen.

Ook zogenoemde 'drive-by downloads' worden steeds gevaarlijker op mobiele apparaten. Dat gebeurt als een gebruiker zonder het te weten een app downloadt. Als die app vervolgens wordt geopend, wordt het apparaat gehackt of data gestolen.

"Nu mobiele apparaten steeds aantrekkelijker worden voor online misdaad, zullen dreigingen voor consumenten groeien in aantal en complexiteit", concludeert McAfee.