LONDEN - HTC heeft dinsdagmiddag de HTC One gepresenteerd. Het bedrijf onderscheidt zich met de nieuwe smartphone met de camera en een nieuw thuisscherm in Android.

Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een presentatie in New York en Londen.

De HTC One beschikt over een 4,7 inch Full HD-scherm, een quad core 1,7 GHz Snapdragon 600-processor, een accu van 2300 mAh, 2 GB aan RAM, 32 GB interne opslag en 25 GB aan cloudopslag via Dropbox.

De processor is er een uit de nieuwe serie van Qualcomm. Het is de opvolger van de populaire Snapdragon S4, maar de 600 moet 40 procent sneller zijn. De HTC One ligt 15 maart in de Nederlandse winkels en zal een adviesprijs van 699 euro krijgen.

Ultrapixelcamera

De telefoon beschikt over een speciale ultrapixelcamera. Deze camera beschikt over drie sensoren van 4,3 megapixels in plaats van één 13 megapixel-sensor. Dit zou de fotokwaliteit moeten verbeteren.

Volgens HTC wordt er bijvoorbeeld 300 procent meer licht opgevangen dan bij een standaard 8 megapixel-sensor.

Foto en video

Bovendien introduceert het bedrijf de zogeheten 'Zoe Photo'. Als deze stand gekozen wordt, neemt de camera 3 seconden aan videomateriaal op, maar schiet het ook 5 foto's voorafgaand aan deze video en maakt het 15 foto’s tijdens het opnemen van het beeldmateriaal.

In totaal krijgt de gebruiker dus 20 foto's en 3 seconden aan video. Op die manier zou het juiste moment altijd vastgelegd moeten zijn, aldus HTC.

De One kan bovendien net als veel andere toestellen in één keer meerdere foto’s maken voor het beste resultaat. HTC maakt het ook mogelijk om bij een foto van twee personen de gezichtsuitdrukking van persoon A en persoon B uit verschillende beelden te combineren.
Tot slot laat HTC weten dat er 'eenvoudige' bewerkingssoftware is meegeleverd.

Thuisscherm

De HTC One beschikt over een nieuwe versie van Sense, de softwarelaag die HTC over Android heen plaatst. Met de nieuwe variant wil het bedrijf zich onderscheiden met onder meer een nieuw thuisscherm.

Standaard ziet de gebruiker een soort tegels met foto’s van nieuws en sociale media op het startscherm. HTC geeft met de BlinkFeed op een visuele manier weer wat er gebeurd is in diverse apps. Het is vergelijkbaar met wat Microsoft doet in Windows Phone.

Overigens ondersteunen niet alle apps de BlinkFeed, alleen specifieke sociale media- en nieuwsapps kunnen live-informatie tonen op het thuisscherm. Het is ook mogelijk voor de standaardweergave van Android te kiezen. Dan worden er gewoon rijen met icoontjes van apps getoond. 

Tv-app

In Sense zit nu ook standaard een tv-applicatie verwerkt. Sense TV combineert volgens het bedrijf tv-kijken met de smartphone. Het is via de app mogelijk de programmering van lokale zenders op te zoeken en bovendien kan de telefoon via de applicatie als afstandsbediening gebruikt worden.

HTC stelt dat alle modellen van de bekende merken ondersteund worden.

Ontwerp en speakers

De telefoon heeft een volledig metalen achterkant die licht gebogen is. De smartphone meet op het dikste punt 9 millimeter en de uiteinden zijn 5 millimeter dik.

Ook de speakers zijn door het bedrijf aangepakt. De One is uitgerust met twee speakers die aan de voorkant van de telefoon zitten. Een technologie die HTC Boom Sound noemt, moet bovendien zorgen voor beter en voller geluid.