AMSTERDAM -  LG begint deze week met het leveren van de eerste OLED-tv. Het 55 inch-model kon al besteld worden in Zuid-Korea. De tv kost 10.000 dollar.

Dat heef het Zuid-Koreaanse bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De eerste modellen worden later deze week naar klanten verstuurd. In Nederland ligt de tv in het voorjaar in de winkels. Een exacte datum of prijs is niet bekendgemaakt.

De adviesprijs ligt internationaal op 10.000 dollar (ongeveer 7500 euro). In totaal werden er in Korea honderd exemplaren voorbesteld. Dat betekent dat LG in de eerste maand zo'n 1 miljoen dollar aan omzet binnengehaald heeft.

Details

De televisie heeft een contrastratio van ruim 100.000:1 en maakt gebruik van een weergavetechnologie met vier kleuren pixels. Normaal worden alleen rood, groen en blauw gebruikt. Door het toevoegen van een vierde kleur zijn er meer kleuren mogelijk.

OLED zorgt tegelijkertijd voor een betere beeldkwaliteit dan bij LED of LCD omdat het contrast hoger is, de kleuren dieper zijn en het beeld scherper is. OLED-schermen zenden bovendien zelf licht uit waardoor geen backlight nodig is, daardoor wordt bespaard op het stroomverbruik.

Ultra HD

Eerder werd al bekendgemaakt dat het bedrijf van de nog duurdere 84 inch Ultra HD-tv in vijf maanden 300 exemplaren verkocht heeft. Deze tv kost 15.000 euro. Ultra HD-tv's hebben een resolutie van minimaal 3840x2160 pixels. Dit wordt ook wel een 4K-resolutie genoemd.

Bekijk onze video over OLED en Ultra HD: