AMSTERDAM - Blackberry wil met de Z10 weer marktaandeel terugveroveren van Apple en Samsung. De telefoon en het nieuwe systeem Blackberry 10 zijn een stap vooruit, maar kunnen ze meekomen met de huidige toptoestellen?

BEOORDELING

Anderhalf jaar na de lancering van de Bold 9900 is daar de Z10 met het volledig nieuwe besturingssysteem Blackberry 10.

Het besturingssysteem Blackberry 10 werkt sneller en soepeler dan Blackberry 7 en ook het uiterlijk is verbeterd. Bovendien is de hardware van de Z10, bijvoorbeeld het scherm en de camera, een grote vooruitgang in vergelijking met de toestellen die we van het bedrijf gewend zijn.

Thuisscherm en apps

Het thuisscherm is heel anders dan wat gebruikers gewend zijn van iOS en Android. Geen rijen met kleine icoontjes, maar meer een aanpak zoals bij Windows Phone. Blackberry 10 toont op het beginscherm grote tegels van recent gebruikte apps.

Nadeel van de tegels op de voorpagina is dat de gebruiker niet zelf de volgorde kan bepalen. Bovendien zijn er nog erg weinig applicaties die ook daadwerkelijk live informatie aanbieden.

Bekijk de videoreview:

Het aanbod aan apps is sowieso nog een probleem. Hoewel er 70.000 applicaties beschikbaar zijn, valt de kwaliteit regelmatig tegen. Bovendien zijn veel apps directe kopieën van Android-applicaties, waarmee het onderscheidend vermogen van Blackberry 10 weer wegvalt.

Vooral het gemis aan lokale Nederlandse apps valt op. Geen van de grote Nederlandse partijen hebben al een app gemaakt. Zo is er één zeer beperkte weerapplicatie te vinden en zijn er ook geen nieuwsapps van bekende media.

Daarnaast ontbreekt Whatsapp nog, hoewel die app wel in ontwikkeling is. Uiteraard gaat het om een nieuw systeem en zal het aanbod moeten groeien, maar het is nu nog niet voldoende om potentiële kopers te doen overstappen.

Opmerkelijk

Er zitten nog een aantal opmerkelijke keuzes en foutjes in BB10. Wanneer de gebruiker een app opent, wordt altijd eerst het thuisscherm geopend voordat de applicatie zelf geladen wordt.

Bovendien hapert de software regelmatig, al gaat het niet om structurele problemen. Soms duurt het bijvoorbeeld een paar seconden voor een aangeklikt bericht geopend wordt, om het de volgende tien keer weer probleemloos te doen.

Qua snelheid kan BB10 goed meekomen en ook de browser is bijzonder snel. Uit eens test blijkt dat de browser ongeveer net zo snel is als die van de iPhone 5 en Galaxy S III.

'Benchmarktests' voor de snelheid van het toestel zijn lastig te doen omdat er voor Blackberry 10 nog geen goede tools beschikbaar zijn. Toch kunnen we met een gerust hart zeggen dat de algemene snelheid prima in orde is, maar er dus af en toe op bepaalde plekken haperingen optreden.

Unieke onderdelen

Er zitten in BB10 bovendien een aantal mooie toevoegingen. Zo kan een gebruiker in de Blackberry Hub alle sms'jes, e-mails en berichten van sociale media in één overzicht zien. Het uiterlijk doet wat ouderwets aan, maar de beschikbare informatie wordt duidelijk getoond.

Bovendien is het mogelijk om webpagina's, zoals artikelen op NU.nl, in een speciale leesomgeving te openen zodat de tekst altijd in het scherm past en de grootte van de letters kan worden aangepast.

De belangrijkste toevoeging is echter Blackberry Balance. Zakelijke gebruikers die een toestel met Blackberry Enterprise-software kunnen op hun Z10 een zakelijke- en privéomgeving aanmaken en zo apps, browsergeschiedenis en e-mails gescheiden houden.

Ook het virtuele toetsenbord is op diverse punten uniek. Blackberry staat uiteraard bekend om het fysieke toetsenbord, maar biedt met de Z10 een waardig alternatief. Het toetsenbord tikt fijn en leert snel waardoor de automatische aanpassingen vaak correct zijn.

BB10 geeft ook suggesties die weergegeven worden op het toetsenbord

Besturing

De besturing van Blackberry 10 is eveneens uniek, maar dat is eerder een minpunt dan een pluspunt. Door alleen omhoog te slepen wordt een app afgesloten en door van boven naar beneden te slepen worden opties getoond. De Blackberry Hub kan dan weer opgevraagd worden door omhoog en vervolgens opzij te slepen.

Er is geen terug- of homeknop en dat is even wennen. De besturing is niet per se onlogisch, maar na ruim een week met de Z10 rond te hebben gelopen, kunnen wij met zekerheid zeggen dat de besturing van Blackberry 10 niets toevoegt en iets onduidelijker is.

Veel onderdelen van Blackberry 10 lijken bewust anders te zijn gemaakt, maar dat zorgt in veel gevallen niet voor een verbetering van de functionaliteit. Een ander nadeel is dat de behuizing van de Z10 vrij fors geworden is omdat voor het slepen vanaf de boven- en onderkant een extra rand om het scherm nodig is.

Daardoor is de Z10 met het 4,2 inch scherm een stuk groter dan de 4 inch iPhone 5. Diverse 4,7 inch-toestellen zijn ongeveer even groot als de Z10.

Behuizing

De behuizing voelt stevig aan en ligt vanwege de stroeve achterkant goed in de hand. De afwerking is echter minder. De achterkant voelt erg fragiel aan en de poorten zijn lelijk weggewerkt. Ook over het scherm zijn we slechts deels te spreken.

Zo wordt tekst haarscherp weergegeven door de resolutie van 1280x768 pixels, vergelijkbaar met veel andere toptoestellen. Bovendien zijn de kleuren levendig en fel. Vooral de primaire kleuren worden beter weergegeven dan op bijvoorbeeld de iPhone 5 en Nexus 4.

De helderheid valt echter tegen. Hoewel die op papier niet onderdoet voor de helderheid van concurrenten, is het scherm in de praktijk donkerder. Bovendien hebben witte vlakken een gelige gloed en zijn ze een stuk minder helder. Dat valt vooral op bij het browsen en in een directe vergelijking met andere toestellen.

Camera en accu

In de bekende Bold-toestellen zaten vaak slechte en trage camera’s. De Z10 doet het wat dat betreft veel beter. De foto wordt direct bij aanraking van het scherm gemaakt en overdag zijn de foto’s naar behoren, hoewel de Galaxy S III en iPhone 5 betere foto’s maken.

Het grootste probleem treedt op bij donkere situaties. Het dynamisch bereik valt tegen, de camera heeft moeite met scherpstellen en er treedt snel ruis op.

Ook de 1800 mAh-accu viel in de praktijk tegen. Op papier is de batterij krachtig genoeg, maar tijdens onze test hield de Blackberry Z10 het korter uit dan de Galaxy S III en iPhone 5. Ook liep de batterij in stand-by-stand soms leeg.

SPECIFICATIES

Scherm 4,2 inch
Resolutie 1280x768 pixels
Accu 1800 mAh
Accuduur 10 uur (gesprekstijd 3G)
RAM 2 GB
Geheugen 16 GB
OS Blackberry 10
Maten 131x65,6x9 millimeter
Gewicht 135 gram
Chip 1,5 GHz dual core
Camera 8 megapixels
SD-kaart Ja
4G in Nederland Ja
Prijs 599 euro

Conclusie

Blackberry heeft met de Z10 dus op een aantal vlakken grote stappen gezet. Het scherm, het virtuele toetsenbord, de camera en snelheid zijn vooruitgegaan. Helaas moeten we concluderen dat de stappen niet groot genoeg zijn. De huidige toptoestellen van concurrenten zijn minstens even goed en op veel gebieden zelfs beter, terwijl de Z10 599 euro moet gaan kosten.

Het nieuwe besturingssysteem BB10 heeft zeker potentie, maar voor nu zorgt het beperkte aantal lokale en goede apps en de haperingen en opstartproblemen van de software ervoor dat het niet de moeite waard is over te stappen op Blackberry 10.

  • Grote vooruitgang
  • Fijn toetsenbord
  • Zakelijk en privé scheiden
  • Slechte accu
  • Slechte camera
  • Weinig relevante en lokale apps
  • Blackberry 10 werkt niet altijd naar behoren

BEOORDELING