AMSTERDAM - Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om een robot te bouwen die voor twee derde uit bionische lichaamsdelen bestaat.

Het apparaat, dat wordt beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling van robots, werd woensdag voor het eerst vertoond in het Science Museum in Londen, zo meldt The Independent.

Het kostte een miljoen dollar om de robot met de naam Rex te bouwen. 60 tot 70 procent van Rex bestaat uit protheses.

Zo bestaat de robot uit een menselijk gezicht, heupen, knieën voeten en handen. Alle onderdelen zijn commercieel verkrijgbaar en kunnen dus ook worden gebruikt voor operaties, als mensen een lichaamsdeel kwijtraken.

Hart

Ook een aantal inwendige organen is bionisch. Rex heeft een menselijk hart, retina en binnenoor.

Daarnaast wordt nog gewerkt aan een bionische pancreas, kunstmatige longen en een blaas. Sommige onderdelen van Rex zullen niet echt werken. Zo kunnen bionische handen niet worden gebruikt zonder input vanuit een echt menselijk brein.

Ook zijn er nog lichaamsdelen die niet kunnen worden nagemaakt. Zo is een kunstmatige maag nog buiten bereik.

Uitstalling

Rich Walker, de leider van het team dat Rex bouwde, zegt verbaasd te zijn geweest hoeveel bionische onderdelen beschikbaar waren. "Dit is een uitstalling van prosthetische onderdelen. Het laat precies zien wat we allemaal kunnen vervangen."

Toch is het volgens Bertolt Meyer, een sociale psycholoog die meehielp Rex te bouwen, onwaarschijnlijk dat er in de komende eeuw een volledig bionische mens wordt gebouwd. Voornamelijk het nabouwen van de menselijke hersenen zal een struikelblok blijven.