AMSTERDAM - Het ruim twee jaar oude Android Gingerbread blijft ook vandaag de dag nog de meest gebruikte versie op Androidtoestellen. Nieuwe versies zijn slechts gematigd in opkomst.

Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die Google naar buiten brengt over de verdeling van alle Androidversies.

Nieuwe varianten zoals Android 4.1 en 4.2 (Jelly Bean) komen wel op, maar nog slechts 13,6 procent van de toestellen draait op deze versies.

Android 2.3, ook wel Gingerbread genoemd, blijft koploper met 45,6 procent. Hoewel dat percentage gestaag afneemt, komen nieuwe versies nog niet in de buurt en dat terwijl Gingerbread al op 6 december 2010 gelanceerd werd.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Google. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Gingerbread

Na Gingerbread kwamen nog tabletversie Honeycomb (1,3 procent), Ice Cream Sandwich (29 procent) en Jelly Bean (13,6 procent) uit. Opvallend is dat Ice Cream Sandwich sinds begin januari niet meer toegenomen is.

Samen zijn de nieuwe versies geïnstalleerd op 43,9 procent van de Androidtoestellen. Gingerbread blijft met 45,6 procent dus groter en kromp in een maand tijd slechts licht.

Android-versie Releasedatum
Jelly Bean 9 juli 2012
Ice Cream Sandwich 19 oktober 2011
Honeycomb 22 februari 2011
Gingerbread 6 december 2010
Froyo 20 mei 2010
Eclair 26 oktober 2009
Donut 15 september 2009
Cupcake 30 april 2009

Updates

Het mobiele besturingssysteem krijgt vaker kritiek vanwege de fragmentatie. Wanneer Google, het bedrijf achter Android, een nieuwe versie uitbrengt, passen fabrikanten als Samsung en HTC de software aan met hun eigen uiterlijk en functionaliteiten.

Bovendien moeten de nieuwe versies uitgerold worden per land en per provider en verschilt de beschikbaarheid ook per toestel. Daarom blijven sommige smartphones achter of duurt het lang voor ze op de nieuwste versie kunnen draaien.