AMSTERDAM - Het Duitse SensoMotoric Instruments (SMI) heeft een nieuwe 3d-bril ontwikkeld die in staat is om de ogen van de gebruiker te volgen, zodat het voorgeschotelde 3d-beeld daarop kan worden aangepast.

De Eye Tracking 3D Glasses, zoals de bril wordt genoemd, moet voor een meeslependere 3d-kijkervaring zorgen door 3d-beelden aan te passen aan het perspectief van de drager.

De bril, die in eerste instantie gericht zal zijn op gebruik in virtual reality-systemen en nog niet bedoeld is voor thuisgebruik, beschikt over twee ingebouwde camera’s die de stand van de ogen in de gaten houden. Daarnaast maakt de bril gebruik van een technologie die de afstand tot de ogen meet, terwijl ook hoofdbewegingen – in zes dimensies – in kaart worden gebracht.

Door het perspectief op het voorgeschotelde 3d-beeld constant aan te passen op deze meetgegevens, ontstaat volgens SMI een natuurlijkere 3d-kijkervaring. Welke overige apparatuur en software nodig is om de bril te laten werken, is nog niet duidelijk. Ook heeft SMI nog geen prijzen bekendgemaakt.