AMSTERDAM - Softwareontwikkelaars hebben een nieuwe jailbreak uitgebracht voor iOS 6.0 en 6.1. Het betreft de eerste publiekelijk beschikbare jailbreak die compatibel is met de iPhone 5 en iPad mini.

De jailbreak, Evasi0n genaamd, is vervaardigd door een aantal iOS-ontwikkelaars. De software maakt het mogelijk om op alle iPhone- en iPad-modellen die nu in de winkels liggen, apps buiten de App Store om te installeren.

Hierdoor komen functies beschikbaar die standaard niet aanwezig zijn in iOS, zoals de mogelijkheid om iconen van systeemapps aan te passen, en om aan-/uit-schakelaars voor wifi, gps en bluetooth aan het Notification Center toe te voegen.

Uitgesteld

De ontwikkelaars hebben het vrijgeven van de jailbreak expres uitgesteld tot na de lancering van iOS 6.1. Dergelijke software maakt gebruik van verschillende kwetsbaarheden in het besturingssysteem. De mensen achter Evasi0n hadden zulke zwakke plekken al eerder aangetroffen in iOS 6, maar wilden niet dat deze lekken gedicht zouden worden in versie 6.1.

Jailbreaks worden overigens niet alleen gebruikt om meer vrijheid te hebben bij het gebruik van iPhones en iPads, maar ook om doorgaans betaalde apps gratis te installeren. Dit zou met de nieuwe jailbreak minder eenvoudig zijn dan voorheen, nadat een grote aanbieder van alternatieve appwinkels met gehackte apps eind 2012 zijn software offline heeft gehaald.