AMSTERDAM - De Mac van Apple zal in 2014 op de zakelijke markt net zo geaccepteerd zijn als Windows nu is. Dat heeft Apple vooral te danken aan de opkomst op de consumentenmarkt.

Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner.

"De iPhone en iPad van Apple worden door bedrijven al net zo geaccepteerd als producten van Microsoft", aldus de David Mitchell Smith van Gartner. "Bij Macs ligt dat nu nog heel anders."

Het onderzoeksbureau verwacht dat dit in 2014 veranderd zal zijn, vooral door de 'consumerization' waarbij consumenten hun eigen producten ook op kantoor gaan gebruiken. "Bovendien zullen Macs steeds meer iOS-eigenschappen van de iPhone en iPad overnemen waardoor Macs breder geaccepteerd zullen worden."

Mobiel

Gartner stelt dat de mobiele producten van Microsoft ook meer geaccepteerd zullen worden door bedrijven. Het bedrijf zet met Windows 8 bijvoorbeeld meer in op tablets en heeft met Windows Phone 8 bovendien een eigen mobiel besturingssysteem in handen.

Gartner denkt dat de lichte groei in populariteit van deze mobiele producten hoofdzakelijk het gevolg is van de goede relatie tussen Microsoft en de zakelijke markt. "Microsoft zal niet zoals Apple profiteren van de consumerization", verwacht Smith.

Forrester Research voorspelde begin 2013 ook al dat Apple de zakelijke markt de komende jaren verder zal gaan veroveren.