AMSTERDAM - Na Samsung en Acer brengt ook HP een Chromebook, een laptop met het besturingssysteem Chrome OS van Google dat volledig op clouddiensten draait, uit.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De HP Pavilion 14 Chromebook heeft een 14 inch-scherm en beschikt over een 1,1 GHz Intel Celeron-processor, 2 of 4 GB aan RAM, 16 GB SSD-opslag, een HDMI-poort, twee USB-poorten, een ingang voor SD-kaarten en een ingebouwde webcam.

De prijs voor de Chromebook ligt in de Verenigde Staten op 329,99 dollar. Het is nog niet duidelijk of, wanneer en voor welke prijs de laptop naar Nederland komt. NU.nl heeft HP om een reactie gevraagd.

Chromebooks

Chromebooks werden medio 2011 voor het eerste geïntroduceerd. De laptops draaien zoals gezegd op Chrome OS, een besturingssysteem van Google. Het hele systeem is gebouwd op clouddiensten.

Zo is het niet mogelijk bepaalde offline programma's te installeren en is er geen harde schijf. Alles gebeurt via internet, zowel de opslag als het draaien van software.

HP stelt dat er steeds meer vraag is naar Chromebooks. Dat beweerde Acer onlangs ook al. De Pavilion 14 Chromebook onderscheidt zich met het grotere scherm van de concurrentie. Daardoor pakt de accuduur wel lager uit dan bij andere Chromebooks.

De HP gaat zo’n 4 uur mee terwijl dat bij concurrenten ruim 6 uur is. De laptop weegt 1,8 kilo.