AMSTERDAM - Windows 8 heeft ruim drie maanden na de lancering een marktaandeel van 2,26 procent. In januari daalde het marktaandeel van Windows 7 bovendien voor het eerst.

Dat blijkt uit gegevens van statistiekenverzamelaar Net Applications.

De opkomst van Windows 8 gaat vooralsnog langzaam. Het besturingssysteem werd op 26 oktober gelanceerd en had in die maand een aandeel van 0,41 procent. In november steeg dat tot 1,09 procent en in december tot 1,72 procent.

In januari werd een grotere stijging verwacht omdat er steeds meer nieuwe Windows 8-pc’s in de winkels liggen. Die stijging blijft vooralsnog echter uit.

Windows 7

Wel was januari de eerste maand sinds de lancering van Windows 7 dat het systeem marktaandeel moest inleveren. Het aandeel daalde van 45,11 naar 44,48 procent. Een andere statistiekenverzamelaar, Statcounter, noemt geen marktaandeel van Windows 8, maar meet ook een afname bij Windows 7.

Microsoft heeft met Windows een totaalaandeel van 91,7 procent. Mac is goed voor 7,08 procent en Linux kan rekenen op 1,21 procent.

Tegenvallende verkoop

Sinds de lancering van Windows 8 komen er regelmatig berichten naar buiten dat de verkoop tegen zou vallen. Fabrikanten en analisten stellen dat er weinig nieuwe pc's gekocht worden.

Toch bleek bij uit de recente kwartaalcijfers van Microsoft dat er 60 miljoen licenties verkocht zijn. Daarmee loopt de verkoop nagenoeg gelijk aan die van het succesvolle Windows 7 destijds.

Welk percentage van de 60 miljoen licenties een update is op een bestaande Windows-pc en welk percentage nieuwe computers zijn, is niet bekend.

Lees onze review: Windows 8 gewaagd en deels geslaagd