LONDEN - Blackberrymaker Research In Motion (RIM) heeft de naam van het bedrijf veranderd in Blackberry. Woensdag werd bovendien het nieuwe platform Blackberry 10 gepresenteerd.

Lees meer over de nieuwe toestellen van Blackberry.

Dat maakte Thorsten Heins, CEO van RIM, woensdag bekend tijdens een persconferentie.

Het nieuwe besturingssysteem is volgens Heins 'een van de grootste lanceringen in onze geschiedenis. RIM richt BB10 op mensen die veel gebruikmaken van sociale media, veel werk willen verrichten met hun smartphones en de telefoon zowel zakelijk als privé gebruiken.

Zangeres Alicia Keys wordt Global Creative Director bij Blackberry.

Applicaties

In BB10 wordt de presentatie van apps anders aangepakt dan in iOS en Android. Het thuisscherm is meer vergelijkbaar met Windows Phone van Microsoft. Er zijn een soort widgets te zien van apps te zien. Deze widgets worden live geüpdatet.

Er kunnen maximaal acht applicaties op het thuisscherm worden weergegeven. De andere apps zijn via een swipe beschikbaar in een lijst die kleinere icoontjes toont.

Blackberry Hub

Ook introduceert het bedrijf de Blackberry Hub, waarin e-mail, Blackberry Messenger en sociale media te bekijken zijn. Twitter, Facebook en LinkedIn zijn direct geïntegreerd in Blackberry Hub. Updates zijn direct vanuit de omgeving te bekijken en de gebruiker hoeft voor het plaatsen van een nieuw bericht geen aparte app te openen.

De Hub is vanuit elke app opvraagbaar door vanaf de onderkant van het scherm omhoog en vervolgens naar rechts te swipen. De omgeving kan ook op de helft van het scherm getoond worden om te kijken of er iets nieuws gebeurd is. Dan hoeft de app die open stond dus niet verlaten te worden.

Privé en zakelijk

Het is in het nieuwe besturingssysteem mogelijk te wisselen tussen privé en zakelijk gebruik. Op die manier kunnen gebruikers hun persoonlijke apps en content gescheiden houden van zakelijke activiteiten.

"Mensen hebben nu geen twee toestellen meer nodig om aan hun wensen te voldoen", aldus Heins bij de presentatie.

In het bekende Blackberry Messenger, wat in Nederland ook wel pingen genoemd wordt, kunnen vanaf nu ook videogesprekken gevoerd worden en is het mogelijk om schermen met elkaar te delen en de andere gebruiker toegang te geven tot je eigen telefoon.

Blackberry Remember

Het bedrijf laat gebruikers van BB10 ook foto's, berichten en websites opslaan als een soort notitie om later te onthouden. Het is mogelijk een evenement of onderwerp zoals ' Vakantie'  aan te maken en daar websites, spraakboodschappen, foto's en andere content in op te slaan zodat het overzicht later geraadpleegd kan worden.

Er zijn bij de lancering van Blackberry 10 in totaal ruim 70.000 apps beschikbaar in applicatiewinkel Blackberry World. Daar zijn in ieder geval WhatsApp, Facebook, Twitter, Skype en Angry Birds bij. Deze apps werden specifiek door Blackberry genoemd.

Hoe het zit met lokale apps is nog niet bekend.

Eerder maakte het bedrijf al bekend dat er muziek, films en series zullen worden aangeboden in Blackberry 10 en de prijzen van apps omlaag gaan. De muziek, films en series zullen voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar zijn.