AMSTERDAM - Canon heeft dinsdag vier nieuwe compactcamera’s onthuld. Twee ervan zijn uitgerust met wifi.

De twee nieuwe wifi-modellen zijn de Ixus 255 HS en Ixus 135. Dankzij de draadloze netwerkverbinding kunnen foto’s en video’s direct vanaf de camera’s worden gedeeld met anderen. Ook kan er verbinding worden gemaakt met smartphones of tablets, om foto’s te delen via sociale netwerken. Op die manier kunnen bovendien gps-gegevens aan foto’s worden toegevoegd.

De Ixus 255 HS, het duurste model van de vier, beschikt verder over een Digic 5-beeldprocessor en een 12,1-megapixel CMOS-sensor. Het apparaat heeft een 10x optische zoomlens en een 3-inch lcd-scherm met 460K-resolutie. De camera komt begin maart op de markt en kent een adviesprijs van 249 euro.

Ixus 135 en 132

De Ixus 135 heeft een 16-megapixelsensor in combinatie met een Digic 4-beeldprocessor. Met deze camera is tot 8x in te zoomen, terwijl het 2,7-inch scherm een iets lagere resolutie heeft dan dat van de Ixus 255 HS. De camera komt eind maart op de markt en heeft een adviesprijs van 159 euro.

Naast deze wifi-toestellen kondigde Canon ook de Ixus 132 en PowerShot A2500 aan. De Ixus 132 is precies hetzelfde toestel als de Ixus 135, maar dan zonder de draadloze netwerkfunctionaliteit. Dit toestel komt eind maart op de markt, de adviesprijs bedraagt 129 euro.

Digitale beeldstabilisatie

De PowerShot A2500 heeft dezelfde beeldsensor en –processor, maar gaat niet verder dan 5x optische zoom. Bovendien heeft dit toestel slechts digitale beeldstabilisatie, waar de Ixus-modellen over optische stabilisatie beschikken. Dit model verschijnt eind april voor een adviesprijs van 99 euro.