NIJMEGEN - De Europese Commissie steekt 1 miljard euro in onderzoek naar een supercomputer die de werking van de hersenen nabootst en naar grafeen, een materiaal dat computers sneller, dunner en buigzaam moet maken.

Het geld is voor de komende tien jaar door de Europese Unie vrijgemaakt.

Het is voor het eerst dat het om zo'n groot bedrag gaat. De EU zal per project 500 miljoen bijdragen, het is de bedoeling dat de deelnemende landen samen minimaal een zelfde bedrag bijleggen.

De Radboud Universiteit in Nijmegen is bij beide projecten betrokken, zo is maandag naar buiten gebracht.

Grafeen

Grafeen is het door de Nobelprijswinnaars André Geim en Kostya Novoselov ontdekte platte koolstofmolecuul.

"Het materiaal is extreem dun, geleidt elektriciteit veel beter dan koper, is 100 tot 300 keer zo sterk als staal en heeft unieke optische eigenschappen", aldus de Europese Commissie. Het zou bijvoorbeeld silicium in elektronische producten kunnen vervangen.

In de praktijk moet dit dunnere, snellere en bijvoorbeeld buigzame pc's en smartphone opleveren. Ook zou de accuduur van apparaten verlengd kunnen worden.

Supercomputer

Bij het hersenonderzoek wordt de komende jaren geprobeerd en model te maken van het menselijk brein. De onderzoekers willen het mogelijk maken ziektes en de invloed van medicatie na te bootsen.

"Dit is van belang voor de meest uiteenlopende sectoren. De grenzen van huidige technologieën met betrekking tot energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en programmeerbaarheid zullen worden verlegd door apparaten en systemen die naar het brein zijn gemodelleerd", meent de Commissie.