Nokia trekt stekker uit Symbian

AMSTERDAM - Nokia neemt definitief afscheid van besturingssysteem Symbian. De 808 Pureview was het laatste toestel met het de software.

Dat heeft het Finse bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Symbian bestaat al sinds 1998 en was eerst een samenwerkingsverband tussen Psion, Ericsson, Motorola en Nokia. De Finse fabrikant maakt sinds 2001 toestellen met het besturingssysteem.

In 2008 kocht Nokia Symbian volledig aan. Het platform bleef open source en dus beschikbaar voor anderen, maar bedrijven verloren snel hun interesse na de komst van Android.

Windows Phone en S40

Begin 2012 maakte Nokia de 808 Pureview, een telefoon met bijzonder goede camera. Dat blijkt nu definitief het laatste toestel dat zal draaien op Symbian.

De verkoop van de toestellen stortte definitief in toen Nokia zich ging richten op Windows Phone van Microsoft. Het bedrijf verkoopt inmiddels meer Lumia’s met Windows Phone dan smartphones met Symbian.

Naast Symbian heeft Nokia ook nog het platform S40 in handen. Daarop draaien de goedkopere Asha-toestellen die vooral in opkomende markten verkocht worden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nokia. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:
Tip de redactie