Gebruik Windows Phone gaat Nokia geld kosten

AMSTERDAM - Nokia kreeg de afgelopen vijf kwartalen meer geld van Microsoft voor het gebruiken van Windows Phone dan het kwijt was aan royalty's. Dat gaat in 2013 veranderen. Nokia moet gaan betalen voor het besturingssysteem.

Dat wordt duidelijk uit de cijfers over het vierde kwartaal.

Nokia en Microsoft zijn in 2011 een overeenkomst aangegaan. Het Finse bedrijf krijgt elk kwartaal 250 miljoen dollar (193 miljoen euro), omdat het Windows Phone gebruikt in de Lumia-toestellen.

Tegelijkertijd betaalt Nokia een onbekend bedrag aan royalty's voor het gebruik van de software. Tot nu toe waren de inkomsten van Nokia hoger dan de uitgaven. Daar komt nu verandering in.

"Voor de rest van de duur van de overeenkomst zal het totale bedrag aan royalty's hoger zijn dan het bedrag dat Nokia als steun binnenkrijgt", aldus het bedrijf. Om welk bedrag het gaat is dus niet bekend.

Lumia-verkoop

Nokia verkocht in het vierde kwartaal wel meer Lumia's dan ooit. In totaal gingen er 4,4 miljoen exemplaren over de toonbank. Een jaar eerder waren dat er 1 miljoen en vorig kwartaal 2,9 miljoen.

Nokia boekte dankzij een stijging in de verkoop van Lumia-toestellen een winst van 439 miljoen euro tegenover een verlies van 954 miljoen een jaar geleden. De omzet kwam uit op 8,04 miljard euro. Een daling van 20 procent in vergelijking met een jaar geleden. 3,9 miljard euro kwam uit de afdeling 'Devices en Services' waaronder de telefoondivisie valt.

In heel 2012 werden er 12,3 miljoen Lumia's verkocht.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nokia. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Smartphones

Ondanks de groeiende verkoop van Lumia's kelderde de verkoop van het totale aantal smartphones in 2012. De verkoop nam met bijna 55 procent af van 77,3 miljoen toestellen in 2011 naar 35 miljoen exemplaren vorig jaar.

De daling zette ook in het laatste kwartaal van 2012 door. Toen werden er 6,6 miljoen smartphones verkocht. Lumia's maken daar dus het grootste deel van uit. Nokia verkoopt ook smartphones met besturingssysteem Symbian. Lumia's draaien op Windows Phone.

De Pureview 808 was het laatste toestel met Symbian. Nokia trekt definitief de stekker uit het platform en zal geen nieuwe telefoons meer ontwikkelen.

Nokia verkocht in de laatste maanden van vorig jaar 86,3 miljoen telefoon in totaal. Dat zijn er meer dan in het derde kwartaal, maar bijna een kwart minder dan een jaar geleden. 79,6 miljoen exemplaren van alle verkochte toestellen waren 'normale' telefoons.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Nokia. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Azië

Qua aantallen is Nokia het meest succesvol in Azië. Daar werden het afgelopen kwartaal 28,7 miljoen toestellen verkocht. In het Midden-Oosten en Afrika waren het er 21,8 miljoen en in Europa gingen 19,4 miljoen Nokia's over de toonbank.

Noord-Amerika blijft ver achter met slechts 700.000 exemplaren.

Lees meer over:
Tip de redactie