iPad is 'moeder aller kansen' voor Apple

AMSTERDAM - Apple erkent dat de iPad een deel van de Mac-verkoop kannibaliseert, maar is daar niet bezorgd om. Het bedrijf omarmt het en noemt de iPad 'de moeder aller kansen'.

Dat laat Tim Cook, CEO van Apple, weten na de presentatie van de kwartaalcijfers.

Daaruit werd duidelijk dat Apple een recordaantal iPhones en iPads verkocht heeft. De verkoop van Macs daalde echter.

"Ik zie kannibalisatie als een grote kans voor ons", aldus Cook. "Onze filosofie is om kannibalisatie nooit te vrezen. Als wij het niet doen, doet iemand anders het."

De topman stelt dat de iPhone ook gezorgd heeft voor een afname van de iPodverkoop. "Daar maken we ons niet druk om. We weten dat de iPad een deel van de Macs zal kannibaliseren, maar dat is geen zorg."

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Apple. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Moeder aller kansen

Cook ziet de iPad als 'de moeder aller kansen'. "De markt voor Windows-pc's is veel groter dan de Mac-markt. Ik heb in het verleden gezegd dat ik geloof dat de tabletmarkt ooit groter zal worden dan de pc-markt en daar geloof ik nog steeds in."

Volgens de topman is het bovendien zo dat als een klant voor een iPad koopt en dat zijn eerste Apple-product is, de kans groot is dat hij daarna terugkomt voor bijvoorbeeld een tweede iPad. Exacte percentages noemde Cook echter niet.

Apple verkocht in de laatste maanden van vorig jaar 22,9 miljoen iPads tegen 15,4 miljoen exemplaren een jaar eerder. In heel 2012 gingen er 65,7 miljoen Apple-tablets over de toonbank. Tegelijkertijd daalde de Mac-verkoop van 17,8 miljoen in 2011 naar 17 miljoen vorig jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie