AMSTERDAM - Windows Phone heeft in het vierde kwartaal de derde positie op de Europese smartphonemarkt gepakt. Het heeft Blackberry en Symbian ingehaald.

Dat blijkt uit cijfers van Kantar Worldpanel dat elke maand bijhoudt welke smartphones er gekocht worden.

In de vijf grootste landen van Europa (Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) ging 61,1 procent van de consumenten voor een Androidtelefoon, een groei van 10,2 procentpunt in vergelijking met een jaar eerder.

Ruim een kwart van de Europeanen in die landen koos voor een iPhone waarmee het marktaandeel van Apple in de maanden oktober, november en december vrijwel gelijk blijft in vergelijking met een jaar geleden.

Windows Phone

Opvallend is dat het marktaandeel van Windows Phone flink gestegen is. Het besturingssysteem groeide van 2,6 naar 5,4 procent. Daarmee haalt het Blackberry (4 procent) en Symbian (2,2 procent) in.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kantar World Panel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Windows Phone is vooral in Italië groot. Daar kiest bijna 14 procent van de consumenten voor het platform. Sinds oktober verkoopt Nokia de Lumia 920 met Windows Phone 8 in veel Europese landen.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten groeit Windows Phone met 'slechts' 0,4 procentpunt naar 2,6 procent. Android en de iPhone blijven de markt daar domineren. Android kromp echter van 44,8 naar 44,2 procent en Apple groeide tegelijkertijd met 6,3 procentpunt naar 51,2 procent.

Het Amerikaanse aandeel van de iPhone groeit sinds de lancering van de iPhone 5 hard. In Europa blijft Android harder groeien. Cijfers over Nederland zijn niet bekend.