Symantec waarschuwt voor actieve Androidmalware

AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijf Symantec waarschuwt voor Android-malware die actief persoonlijke gegevens steelt.

Het bedrijf ontdekte begin januari malware met de naam Android.Exprespam. Het gaat om een trojan die persoonlijke gegeven steelt.

Hoewel de malware pas enkele weken actief is, zouden de oplichters achter de software al veel succes hebben. De website 'Android Express’s Play' kreeg in de week van 13 tot en met 20 januari ruim 5000 bezoekers.

Via deze link wordt de malware verspreid en zo zouden al 75.000 tot 450.000 'stukjes data' met persoonlijke gegevens gestolen zijn, aldus Symantec, het bedrijf achter Norton Antivirus. In welke landen gebruikers getroffen worden is niet bekend.

Android

Android komt regelmatig in de publiciteit vanwege malware. Zo bleek in november dat apps ongemerkt phishing-sms’jes kunnen versturen vanwege een lek in het besturingssysteem. In oktober waarschuwde de FBI al voor diverse vormen van Androidmalware.

Uit recent onderzoek kwam bovendien naar voren dat de ingebouwde virusscanners in Android 4.2, de meest recente versie van het besturingssysteem, slechts 20 procent van de bekende malware tegenhoudt. Virusscanners van derden zouden het veel beter doen.

Lees meer over:
Tip de redactie