Mozilla onthult testexemplaar van Firefoxtelefoon

AMSTERDAM - Mozilla, het bedrijf achter browser Firefox, heeft ontwikkelaars toegang gegeven tot het nieuwe mobiele besturingssysteem Firefox OS. Het eerste testtoestel kan besteld worden.

Dat blijkt uit een blog van Mozilla.

Firefox OS is volledig op open standaarden gebouwd en laat ontwikkelaars HTML5-versies van normale apps of sites bouwen. Volgens Mozilla kunnen HTML5-apps hetzelfde als normale mobiele apps op andere toestellen kunnen.

Dit betekent dat bedrijven geen aparte applicaties meer hoeven te maken, maar met een kleine aanpassing van hun website de volledige dienst naar mobiel kunnen overzetten.

Testtoestel

Het eerste testtoestel is vanaf deze week beschikbaar. Het apparaat is gemaakt in samenwerking met Geeksphone en Telefonica. Het gaat om een telefoon met een 1 GHz Snapdragon S1-chip, een 3,5 inch HVGA-scherm en 512 MB aan RAM.

Uiteraard zijn dit niet de specificaties van uiteindelijke smartphones die op de markt zullen komen. De testtoestellen zijn bedoeld om ontwikkelaars kennis te laten maken met het systeem zodat zij er apps voor gaan maken.

Ook organiseert Mozilla binnenkort de Firefox OS App Days waarop ontwikkelaars onder begeleiding aan de slag kunnen met het systeem en diverse presentaties gegeven zullen worden. Het bedrijf heeft een handleiding online gezet hoe een normale website omgezet kan worden naar een HTML5-app.

Ontwikkelaars kunnen Firefox OS downloaden op een Androidtoestel of het testtoestel aanschaffen.

De eerste Firefoxtelefoon zou al begin 2013 in de winkels moeten liggen. De Chinese fabrikant ZTE stelde in september 2012 dat het aan een toestel werkt. Later stelde het bedrijf dat de smartphone 'later dit jaar' naar Europa zal komen.

Lees meer over:
Tip de redactie