Review: Samsung Galaxy Camera met Android

AMSTERDAM - De Galaxy Camera combineert op papier een goede camera met de eenvoud en functionaliteiten van Android. Een interessante ontwikkeling, maar aan het apparaat van Samsung zitten nog wat haken en ogen.

Samsung stapt met de Galaxy Camera in een bijzonder boeiende trend: het eenvoudiger en completer maken van camera’s. Waar modellen van diverse fabrikanten al over wifi beschikken, laten het delen van foto’s en de mogelijkheden van de camera’s nog te wensen over.

De interface van ‘normale’ digitale camera’s is vaak ingewikkeld en beperkt. De Galaxy Camera is uitgerust met Android 4.1 en brengt daarmee veel verbeteringen naar de camera.

Zo is het nu pas echt eenvoudig om foto’s te delen. Iets plaatsen op Facebook, Twitter of Instagram is net zo gemakkelijk als op een smartphone. Ook bijvoorbeeld foto’s mailen of via Dropbox automatisch een back-up maken is kinderlijk eenvoudig.

Gebruikers van de camera krijgen 50 GB gratis opslag bij Dropbox. Die ruimte is goed voor ruim 14.000 foto's op de hoogste resolutie (gemiddeld 3,5 MB).

Mogelijkheden

Ook worden de mogelijkheden tot het bewerken van foto’s uitgebreid door Android. Naast een standaardapp die Samsung meelevert en waarmee foto’s op basisniveau kunnen worden aangepast, zijn er nog tal van andere apps in Google Play te vinden. De standaardapp maakt bijvoorbeeld het uitsnijden of automatisch verbeteren van foto’s mogelijk.

Naast extra bewerkingsapps zijn alle applicaties die op een Androidtoestel gedownload kunnen worden ook beschikbaar op de Galaxy Camera.

Daarmee wordt het toestel op vakantie ook direct een apparaat om bijvoorbeeld kinderen bezig te houden met een spelletje Angry Birds. Het is ook mogelijk even het weer op te zoeken via een zelfgekozen app. Alleen de belfunctionaliteit is niet in de camera verwerkt.

Besturing

De besturing van deze apps is af en toe nog wel een probleem. De camera is in vergelijking met een smartphone groot en dik en heeft uiteraard een lens die uitsteekt. Hierdoor ligt het toestel bij het gebruik van apps die niets met fotografie te maken hebben soms niet lekker in de hand of leunen vingers al snel op de lensbescherming.

Bij het nemen van foto’s vonden we de camera juist wel weer comfortabel door de bult aan de voorkant. Bovendien is de Galaxy Camera vrij dun.

Scherm

Het grote 4,77 inch-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels is ook een welkome verandering in vergelijking met veel andere digitale camera’s. Beelden worden haarscherp en met mooie kleuren getoond, en dat is uiteraard extra belangrijk bij foto’s en video’s.

Ook het formaat van het scherm is handig bij bijvoorbeeld het bewerken/bekijken van foto’s of bij het plaatsen van een bericht op Facebook. Het toetsenbord wordt in landscape-modus wel zo ver uitgerekt dat het tikken van een bericht wat onhandig aanvoelt.

Het formaat van het scherm is noodzakelijk omdat nagenoeg alle besturing plaats vindt op het display. Alleen inzoomen en aan- of uitzetten gaat via fysieke knoppen. Extra opties of het selecteren van ISO-waardes en sluitertijd gaat allemaal via het scherm.

Camera

Dat brengt ons bij de kwaliteit en besturing van de camerafunctie zelf. Op papier levert de Galaxy Camera eenvoudige besturing, veel mogelijkheden en betere foto’s dan op een smartphone.

De kwaliteit van een 8 megapixel-smartphonecamera wordt met gemak overtroffen. Een goedkopere digitale camera van zo’n 250 euro maakt echter dezelfde foto’s en dat terwijl de Galaxy Camera vanwege alle extra mogelijkheden 500 euro kost.

Ons viel vooral op dat het toestel moeite heeft met scherpstellen en donkere situaties.

Tegenlicht wordt minder goed automatisch gecorrigeerd dan op camera’s in dezelfde prijsklasse. Ook treedt er veel eerder ruis op bij een lagere ISO-waarde en is het dynamisch bereik (gebied tussen donker en licht) kleiner dan bij concurrerende modellen.

Deze kwaliteitsverschillen komen vooral naar voren als de foto op een groter scherm (bijvoorbeeld pc of laptop) bekeken wordt. We vergelijken de kwaliteit van de foto’s met camera’s van rond de 500 euro. De beelden zullen voor smartphonegebruikers nog steeds opvallend goed zijn.

De zoomkwaliteit van de camera met 21 keer optische zoom viel ons mee. Hoewel er bij ver ingezoomde foto’s wel ruis optreedt en scherpstellen uiteraard lastiger wordt, is dit een zeer welkome verbetering in vergelijking met veel smartphones en goedkopere digitale camera’s.

Besturing camera

Samsung introduceert met de Galaxy Camera ook een heel nieuwe manier van besturen. Zoals gezegd gaat alles via het touchscreen, waaronder het aanpassen van de ISO-waarde of de sluitertijd. Waar het apparaat in de besturing in alles gemakkelijker is dan concurrentie, moet de camera het hier afleggen tegen de ‘normale’ digitale camera.

Draaien aan een fysiek wieltje of op een plusje of minnetje drukken is eenvoudiger dan op een touchscreen verschillende stappen te moeten doorlopen. Als de ISO-waarde moet worden aangepast, moet de gebruiker op ‘Stand’ drukken op het touchscreen. Dan verschijnen drie keuzes: Automatisch, Smart en Expert.

Automatisch wijst voor zich, Smart zorgt voor instellingen toegespitst op een aantal standaardsituaties en met Expert kan alles naar hartenlust worden aangepast. Er verschijnen door te klikken diverse halve cirkels die geroteerd kunnen worden.

Het door ISO-waarden scrollen is wat ons betreft niet heel eenvoudig, maar voldoet. Het grootste probleem is dat je drie keer moet klikken voor je kan beginnen met aanpassen en het grote scherm dan bijna volledig is ingenomen door opties.

Prestaties toestel

Verder viel ons op dat het toestel af en toe langzaam is in vergelijking met high end-smartphones, ondanks de 1,4 GHz quad core-processor. Het gaat niet om een enorme vertraging, maar het wisselen tussen apps en bladeren door foto’s gaat net iets minder soepel. In vergelijking met gangbare digitale camera’s is de snelheid overigens wel een verbetering.

Verder is het belangrijk om de camera altijd helemaal af te sluiten. Uit gewenning zetten wij de camera tijdens onze test vaak op stand-by net als bij een smartphone. Dat betekent echter dat de accu snel leeg getrokken wordt en de gebruiker bij opnieuw inschakelen voor een onaangename verrassing komt te staan.

Het verschil tussen stand-by en helemaal uitzetten is een kwestie van de aan/uit-knop langer ingedrukt houden. Bovendien kost het uit stand-by-stand halen van de camera ook al enkele seconden waardoor de tijdswinst beperkt is.

Apps

Nog een minpuntje is de werking van apps op de Galaxy Camera. Facebook, Twitter en andere bedrijven hebben hun apps uiteraard niet aangepast aan de uitgebreide fotomogelijkheden op de Galaxy Camera.

Dit betekent dat als een gebruiker in de Instagram-app zit en een foto wil maken, er niet ingezoomd kan worden en ook alle extra standen van de Galaxy Camera niet beschikbaar zijn. Hierdoor zijn aangepaste filters voor sneeuw, zonsondergang of portretten niet te gebruiken.

Conclusie

Al met al viel de Galaxy Camera ons dus wat tegen. We hadden hoge verwachtingen qua fotokwaliteit en gebruiksgemak. Dat laatste is wel degelijk aanwezig, maar zou nog beter kunnen zijn als apps meer berekend zijn op een digitale camera in plaats van alleen op smartphones.

De fotokwaliteit was ook niet om over naar huis te schrijven. De foto’s kunnen vergeleken worden met de beelden van goedkopere digitale camera’s van zo’n 250 euro, maar zijn stukken beter dan foto’s geschoten met smartphones.

Wij vinden de extra functionaliteiten en mogelijkheden met de fotokwaliteit in het achterhoofd het extra geld niet helemaal waard. Toch verdient Samsung lof voor het uitbrengen van de Galaxy Camera. Het is een mooi concept dat in de toekomst beter kan worden door specifieke camera-apps en wellicht een lagere prijs.

Pluspunten:
- Mooi en groot scherm
- Eenvoudige besturing en extra mogelijkheden via Android
- Ligt bij foto's maken goed in de hand

Minpunten:
- Fotokwaliteit valt tegen voor de prijs
- Af en toe langzaam
- Apps bedienen soms lastig ivm formaat
- Prijs

Lees meer over:
Tip de redactie