AMSTERDAM - Chipmaker Intel wil de verlamde natuurkundige Stephen Hawking (71) helpen om sneller te kunnen praten.

Hawking (71) lijdt aan ALS, een neurologische ziekte waardoor hij bijna niet kan bewegen.

Momenteel 'praat' hij door een kleine beweging met zijn wang te maken. Zo selecteert hij op een scherm individuele letters en maakt hij er woorden en zinnen van, die door een computer worden voorgelezen.

Dat is echter een langzaam proces en door een verergering van zijn ziekte kan hij nog maar één woord per minuut uitspreken. Intel is nu van plan om Hawking, die al 50 jaar strijdt met ALS, te helpen om sneller te spreken, meldt het blad Scientific American.

Morsecode

Hawking nam in 2011 contact op met Gordon Moore, een van de twee oprichters van Intel, om zijn hulp te vragen.

Justin Rattner, CTO van Intel, merkte op dat Hawking meerdere gezichtsuitdrukkingen kan maken. Daarmee zou zijn communicatievermogen kunnen worden verhoogd. Zo zouden twee verschillende spierbewegingen al genoeg zijn om morsecode te gebruiken.

Consumenten

Rattner vertelt aan Scientific American dat het onderzoek naar oplossingen voor Hawking ook kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor consumenten.

Intel zegt 'smart gadgets' te willen ontwikkelen die altijd bewust zijn van hun omgeving, maar ook van de persoonlijke gegevens van de gebruiker. Daarvoor is hardware nodig die fysiek metingen kan doen, bijvoorbeeld naar de gezichtsuitdrukkingen van de gebruiker, maar ook software die kan kijken naar de kalender en sociale netwerken van gebruikers.