AMSTERDAM - Investeerders hebben vertrouwen in nieuwe Blackberry's die eind januari onthuld worden. De koers van Blackberryfabrikant RIM staat op het hoogste punt in bijna een jaar tijd.

Maandag zag Research In Motion (RIM) de koers met ruim 10 procent groeien. Dit alles gebeurt in aanloop van de onthulling van nieuwe Blackberrytoestellen op 30 januari.

Het gaat al lange tijd niet goed met het bedrijf achter Blackberry. RIM kon niet meekomen op de smartphonemarkt en moest het afleggen tegen Apple en Samsung.

Al sinds begin 2011 zakt de koers gestaag en lopen ook de inkomsten en het marktaandeel fors terug.

Waarde

In februari 2011 was een aandeel in RIM nog bijna 70 dollar waard. Nu is dat nog geen 15 dollar. Toch gaat het al enkele maanden goed met het bedrijf. Op het dieptepunt noteerde de koers namelijk nog geen 6,5 dollar.

Sinds september worden de aandelen weer meer waard en inmiddels is door de stijging van 10 procent op maandag het hoogste punt in bijna een jaar bereikt.

Blackberry 10

30 januari toont RIM Blackberry 10, een nieuw platform voor de smartphones. Dan worden ook twee nieuwe telefoons onthuld. Investeerders hebben vertrouwen in de nieuwe Blackberry's, zo blijkt uit de koersstijging.

Naar verwachting zullen de nieuwe smartphones enkele weken na de presentatie in de winkels liggen. Er zijn inmiddels al diverse foto's van de vermeende nieuwe Blackberry's uitgelekt.