AMSTERDAM - Terwijl veel mensen in de afgelopen jaren hun oude smartphone hebben ingewisseld voor een nieuwe, houdt een relatief grote groep Japanners vast aan één specifiek en oud model.

Het gaat om de oudere Fujitsu F-serie, die op subtiele wijze privé-informatie onzichtbaar maakt. Dat meldt The Wall Street Journal.

De uitklaptelefoon, bijgenaamd 'uwaki keitai', ofwel 'ontrouw-telefoon', is populair onder klanten die menen dat met nieuwere smartphones geheime romances minder goed verborgen kunnen worden gehouden.

De zogeheten 'privacy-modus' van de oude Fujitsu, is een onzichtbare beveiliging die gemiste gesprekken, emails, en sms-berichten van contacten die zijn aangemerkt als 'privé', verbergt. Slechts een subtiele verandering van de kleur of vorm van het batterijtekentje, of van de streepjes die het bereik aangeven, wordt zichtbaar als een privé-contact belt, emailt, of smst.

Een ongetraind oog kan de veranderingen niet waarnemen, meldt de verslaggever van The Wall Street Journal. De privacy-modus kan alleen worden uitgeschakeld met een geheime code.