AMSTERDAM - Koelkasten, wasmachines en robotstofzuigers die communiceren met smartphones en tv's en zijn uitgerust met internet, komen nog dit jaar naar Nederland.

Op gadgetbeurs CES zetten zowel Samsung als LG in op het 'huis van de toekomst' waarin apparaten op afstand bestuurd worden.

Zo is het mogelijk met een smartphone op te zoeken welke producten er in de koelkast liggen, of ze nog houdbaar zijn en welke gerechten ermee gemaakt kunnen worden. Ontbreekt er een ingrediënt? Dan kan de koelkast dat zelf via internet bij bestellen.

Bovendien is het mogelijk om de robotstofzuiger op afstand alvast aan het werk te zetten zodat het huis schoon is als je thuiskomt.

Communicatie

De communicatie gaat echter verder. Vanuit één app zijn alle huishoudelijke apparaten straks aan te sturen. Bovendien is op de tv zichtbaar of de wasmachine al bijna klaar is en kan via een speciale tv-applicatie de verlichting geregeld worden.

Ook opzoeken welke snacks er nog in de koelkast liggen voor tijdens de reclame behoort tot de mogelijkheden.

Nederland

Samsung Nederland laat desgevraagd aan NU.nl weten dat de meeste slimme huishoudelijke apparaten eerst in de Verenigde Staten zullen uitkomen. Toch verwacht het bedrijf dat de eerste koelkast al dit jaar naar Nederland komt en er misschien zelfs een slimme wasmachine uitgebracht wordt.

LG voert dit jaar in Nederland in ieder geval de robotstofzuiger in. De adviesprijs in de VS is 550 dollar. Het bedrijf verwacht de slimme koelkasten in ieder geval niet in de eerste helft van 2013 en kan daar ook nog geen prijzen van geven.

Uiteraard zijn de apparaten nog wel een stuk duurder dan de standaard huishoudelijke apparatuur. Een slimme koelkast kost in de VS al snel 3000 dollar. Deze koelkasten kunnen dan ook uitgerust worden met apps zodat bijvoorbeeld muziek kan worden geluisterd in de keuken.

Bekijk de video:

NFC

Bij LG zijn alle apparaten voorzien van NFC-chips waardoor een klant de telefoon alleen tegen de wasmachine aan hoeft te houden om ze met elkaar te synchroniseren. In de app is vervolgens te zien hoelang de wasmachine nog bezig is, waar hij zich in het programma bevindt en kan bovendien het wassen gepauzeerd of stopgezet worden.

Lees meer over gadgetbeurs CES