LAS VEGAS - Sony loopt achter op de smartphonemarkt, maar wil daar met het nieuwe vlaggenschip Xperia Z verandering in brengen. NU.nl deed alvast de eerste ervaring op met het toestel.

De Xperia Z werd tijdens gadgetbeurs CES getoond. Een jaar geleden deed Sony dat met de Xperia S, maar daarmee wist het bedrijf nog geen enorm marktaandeel te veroveren.

Uiteraard is Sony er van overtuigd dat de Z wel een succes zal worden. Aan de specificaties zal het in ieder geval niet liggen. De smartphone heeft een groot 5 inch-scherm, een full HD-resolutie en 13 megapixel-camera.

Opvallend is dat het 5 inch-scherm de telefoon niet heel groot gemaakt heeft. Door de dunne rand rond het scherm voelt de Xperia Z relatief compact aan.

Zo is het toestel slechts enkele millimeters langer dan en even breed als de Galaxy S III (4,8 inch) en HTC One X (4,7 inch).

Behuizing

De hele behuizing spreekt ons overigens aan. Sony heeft de telefoon zoals gebruikelijk uitstekend afgewerkt en kiest zoals vaker voor een strakke afwerking met rechte hoeken. Met 7,9 millimeter is de smartphone behoorlijk dun.

Alle poorten zijn weggewerkt achter klepjes omdat de telefoon stof- en waterbestendig is. Een mooie toevoeging die in dit geval niet ten koste gaat van het formaat en uiterlijk. Overigens gaat Sony ook de Xperia ZL verkopen die niet waterbestendig is en er qua uiterlijk iets anders uitziet.

Het enige uiterlijke onderdeel waar wij ons aan stoorden is de aan/uit-knop. Het gaat om een rond knopje aan de rechterzijkant van de telefoon die behoorlijk uitsteekt en wat ons betreft niet bij het design past.

Scherm

De schermkwaliteit lijkt in eerste instantie goed te zijn. Voor een uitgebreide test was helaas te weinig tijd en mogelijkheid, maar scherp is het scherm in ieder geval. Met een resolutie van 1920x1080 pixels verslaat het bijvoorbeeld de Galaxy S III, iPhone 5 en HTC One X.

De vraag is alleen hoeveel we daar als gebruikers aan hebben. De scherpte van het scherm was namelijk goed, maar niet opvallend. De vraag is of het menselijk oog het verschil in pixels per inch nog wel kan waarnemen.

Wat eerder opvallend is, zijn de kleuren op de Xperia Z. Foto’s en video’s zien er realistisch en levendig uit. Ook over het contrast zijn we positief.

Android 4.1 en snelheid

Jammer is dat de Xperia Z draait op Android 4.1.2 en niet op de meest recente versie 4.2. Sony belooft snel een update, maar het uitrollen van een nieuw toptoestel met de niet meest recente versie van Android kan eigenlijk niet. Bovendien is het nog afwachten wanneer de update precies komt.

Gelukkig presteert Android 4.1 qua snelheid prima en met een 1,5 GHz quad core-processor en 2 GB aan RAM heeft het toestel alles in huis om snel te zijn. Een benchmarktest zat er op CES niet in, maar alle basishandelingen verlopen soepel en snel.

Camera en accu

Opmerkelijk is dat de camera vrij langzaam werkt. Het nemen van een foto gaat op zich vlug, maar vervolgens duurt het een paar seconden voordat die foto opgeslagen is. Daardoor kan niet direct een nieuwe foto gemaakt worden en dat is zonde.

Gelukkig maakt de camera wel heel goede foto’s. De smartphone beschikt over een Exmor RS-sensor van Sony zelf en heeft 13 megapixels tot zijn beschikking. Op de beursvloer was de belichting erg wisselend, maar over het algemeen waren de foto’s erg scherp en werkte het handmatig focussen bijzonder goed. Ook de kleurweergave kwam realistisch over.

Sony heeft de Xperia Z voorzien van een 2330 mAh accu die aan kracht net iets boven de vergelijkbare high end-smartphones zit. Volgens het bedrijf zou de telefoon het zo’n 11 uur moeten uithouden. Dit onderdeel hebben we helaas niet kunnen testen.

Conclusie

Met een uitstekende camera, prima scherm en mooi en strak ontwerp lijkt Sony klaar om de strijd met Apple, Samsung en anderen aan te gaan. De vraag is alleen of Android 4.1 geen misstap is geweest en wanneer de concurrenten zelf met nieuwe toestellen komen die de Xperia Z mogelijk alweer inhalen.

Lees alles over gadgetbeurs CES