LAS VEGAS - Huawei komt met een opmerkelijk grote smartphone van 6,1 inch op de markt. NU.nl had de kans om tijdens gadgetbeurs CES de Ascend Mate kort aan een test te onderwerpen.

Uiteraard moeten we het eerst over het formaat hebben. Samsung is tot nu toe de koning van de combinatie tussen een smartphone en tablet. De Galaxy Note II heeft een 5,5 inch-scherm waar de Mate van Huawei dus fors overheen gaat.

Het 6,1 inch-formaat is wat ons betreft te groot. De Note II is op het randje en kan als smartphone soms al lastig bestuurd worden. Bij de Mate is dat dus zeker het geval. Voor het bedienen van het apparaat zijn bijna altijd twee handen nodig.

Bovendien neemt de mobiliteit van een smartphone met een 6,1 inch-scherm af. Hij gaat lastig in een broekzak en zal dus altijd in een tas vervoerd moeten worden.

De eerste indruk van het scherm is wel positief. De kleuren zijn levendig en lijken realistisch. Ook de helderheid is prima. Als we wat verder kijken, valt de scherpte echter tegen.

Scherpte

De Ascend Mate heeft een resolutie van 1280x720 pixels, vergelijkbaar met de Note II, Galaxy S III en HTC One X. Deze toestellen hebben echter allemaal een kleiner scherm waardoor er bij de Mate minder pixels per inch getoond worden.

Bovendien gaat het bij het Huawei-apparaat om een Pentile-scherm waarbij per pixel minder subpixels zijn waardoor ook scherpte verloren kan gaan. Het was tijdens de test moeilijk vergelijken omdat de diverse toestellen niet over dezelfde afbeeldingen beschikten. Ook webpagina’s waren geen mogelijkheid vanwege een gebrek aan wifi.

Toch bleek uit de thuispagina al dat het scherm van de Mate minder scherp is. Teksten zijn net iets vager en de randen van icoontjes zijn ook iets minder scherp.

Camera en snelheid

Ook de camera viel tegen. De foto’s genomen bij kunstlicht kregen snel een gele waas en waren vaak onscherp. Het is niet duidelijk wat voor lens en sensor er in de smartphone verwerkt zitten, maar Huawei moet het op dit gebied afleggen tegen apparaten van Samsung, HTC en Apple.

De snelheid van de Ascend Mate viel gelukkig wel positief op. Het apparaat reageerde snel en vloeiend. Het opstarten van apps zoals de camera ging ook vlug en het afspelen van video’s en bladeren door foto’s zorgde niet voor problemen.

De Mate maakt gebruik van Android 4.1.2 en dus niet het allernieuwste Android 4.2. Het bedrijf heeft wel een eigen schil over de software heen gegooid. Een leuke toevoeging is bijvoorbeeld dat de onderste drie knoppen voor ‘terug’, ‘thuis’ en ‘opties’ verborgen kunnen worden zodat de gebruiker bij het browsen of bekijken van video’s beschikt over het volledige scherm.

Behuizing

We sluiten wel met een kritische noot af. De Mate is volledig gemaakt van plastic. Samsung heeft aangetoond dat dit niet hoeft te zorgen voor een goedkoop gevoel, maar Huawei is daar helaas niet in geslaagd.

Het hele apparaat voelt nogal fragiel en glad aan en hoewel de afwerking prima is, viel het algehele gevoel daarom tegen. De Mate met het dus vooral hebben van zijn formaat en juist dat is wat ons betreft een reden om de smartphone niet in huis te halen.

De Mate heeft een bijzonder grote 4050 mAh accu en 2 GB aan RAM-geheugen. De hands-on was helaas te kort in onder niet ideale omstandigheden. Daarom zijn deze onderdelen niet getest.

Lees alles over gadgetbeurs CES