LAS VEGAS - LG onderzoekt de mogelijkheid om flexibele en transparante OLED-tv’s te maken.

Dat vertelt Moon Ik Jang, hoofd van de OLED-afdeling bij LG, in een interview met NU.nl tijdens gadgetbeurs CES.

Jang verwacht dat er dit jaar wereldwijd 100.000 OLED-tv’s verkocht zullen worden. Slechts een heel klein percentage van de 250 miljoen tv’s die wereldwijd in totaal over de toonbank gaan.

De opkomst van OLED zal volgens Jang dan ook langzamer gaan dan bij bijvoorbeeld 3D. "Over vijf jaar zal OLED in schermen groter dan 55 inch wel al de standaard zijn." Hij belooft dat LG elk jaar met nieuwe modellen zal komen.

Flexibel en transparant

Naast de gegarandeerde nieuwe modellen worden twee mogelijkheden voor in de verdere toekomst onderzocht: flexibele en transparante OLED-schermen.

Jang wil nog weinig over de ontwikkeling kwijt, maar noemt de mogelijkheid om van een ruit een OLED-scherm te maken. Ook hoopt hij dat tv’s ooit opgerold kunnen worden. Aan een voorspelling over op welke termijn dat mogelijk moet zijn, wilde hij zich niet wagen.

Prijs

LG verkoopt sinds januari de eerste OLED-tv in thuisland Korea. Dit voorjaar wordt de 55 inch televisie in Nederland uitgebracht. Het apparaat heeft een adviesprijs van 12.000 dollar.

Jang stelt dat die prijs in 2015 in ieder geval onder de 7.000 dollar moet liggen. "We hebben de bovenste 10 procent van de consumenten wat betreft uitgaven gevraagd of ze een 55 inch OLED-tv zouden kopen nu hij 12.000 dollar is", legt Jang uit.

"10 procent gaf aan interesse te hebben in de tv voor deze prijs. Als de tv 7.000 dollar kost is dat percentage 50 procent." Als OLED-tv's nog slechts 50 procent duurder zouden zijn dan de gemiddel LED-tv zouden consumenten volgens Jang massaal overstappen.

OLED zorgt voor een betere beeldkwaliteit dan bij voorganger LED. Er wordt gebruikgemaakt van vier in plaats van drie kleuren pixels waardoor meer kleuren mogelijk zijn. Bovendien ligt het contrast hoger, is het beeld scherper en is er bij OLED geen backlight nodig waardoor het scherm zuiniger is en dunner kan zijn.

Productieproblemen

LG kondigde de OLED-tv in januari 2012 al aan tijdens gadgetbeurs CES in Las Vegas. Het bedrijf beloofde toen een lancering in de zomer. Dat is niet gelukt vanwege stabiliteitsproblemen, bekent Jang.

"We zijn al tien jaar bezig met OLED, maar het is een nieuw productieproces en er duiken af en toe kwaliteitsproblemen op die we eerst moeste oplossen." De topman erkent dat het nog steeds moeilijk is om schermen kleiner dan 43 inch te produceren omdat de pixels dan kleiner moeten worden.

Lees alles over gadgetbeurs CES