LAS VEGAS – Intel wil tablets, ultrabooks en smartphones veel zuiniger gaan maken. Daarvoor introduceert het diverse nieuwe chips.

Dat maakte de chipmaker maandag bekend.

Zo wordt er onder meer een Atom-processor geïntroduceerd speciaal voor tablets. Het platform met de naam Bay Trail moet rond de zomer beschikbaar zijn en zorgt voor een aanzienlijke langere accuduur, aldus Intel.

Het gaat om quad core-processors met twee keer de prestaties van de huidige chips.

Lexington

Een Atom-platform met de naam Lexington wordt ook dit jaar uitgebracht en is gericht op goedkopere smartphones in opkomende markten. Ook hierbij gaat het vooral om een verlengde accuduur. 

“De markt voor goedkope smartphones zal in 2015 ruim 500 miljoen exemplaren per jaar bedragen”, legt Mike Bell, hoofd van de mobiele afdeling van Intel, daarbij uit.

De Lexinton-chips hebben een kloksnelheid van 1,2 GHz. Het platform ondersteunt 5 magepixel-camera’s, dual SIM en 1080p-schermen. Acer, Safaricom en Lava gaan smartphones maken met de chips van Intel. Details ontbreken nog.

Ultrabooks

Ook ultrabooks krijgen nieuwe chips. Later in 2013 komt zoals bekend de vierde generatie processors uit met de naam Haswell. Intel maakte maandag tijdens gadgetbeurs CES bekend dat de zuinigere eigenschappen van Haswell per direct naar de derde generatie Intelchips komen.

Nieuwe apparaten met Ivy Bridge-processors zouden dus langer mee moeten gaan. Het verbruik gaat van 17 naar 10 watt. Met de nieuwe Haswell-chips later dit jaar moeten ultrabooks ook dunner en lichter worden.

Nieuwe modellen

Momenteel zijn er 140 ultrabook-modellen beschikbaar, aldus Intel. De chipmaker is de initiatiefnemer van de dunne, lichte en snelle laptops.

Volgens Kirk Skaugen, hoofd van de pc-afdeling bij Intel, komen er nog dit jaar ultrabooks met touchscreens uit voor 599 dollar. De relatief hoge prijs is sinds het begin van de ultrabook een kritiekpunt geweest. 

Skaugen belooft bovendien in 2013 nieuwe modellen met spraakbesturing. De chipmaker gaat fabrikanten zelfs verplichting dit aan nieuwe ultrabooks toe te voegen.

Volgens de topman komen er met de Haswell-chips ook ultrabook uit met een accuduur van 13 uur. Het bedrijf toonde tijdens de presentatie een aantal prototypes die nu binnen Intel getest wordt.

De hybride modellen die zowel als laptop en tablet gebruikt kunnen worden gaan volgens Intel bij de introductie ongeveer 799 of 899 dollar kosten.

Lees alles over de gadgetbeurs CES in ons dossier