LAS VEGAS - Door aanpassingen aan de software en hardware heeft Samsung ervoor gezorgd dat de smart tv’s dit jaar suggesties geven voor programma’s, er twee films tegelijkertijd gekeken kunnen worden en bewegingsgevoelige besturing is uitgebreid.

Dat heeft Samsung maandagavond (Nederlandse tijd) bekendgemaakt.

Alle smart tv’s van het bedrijf zullen vanaf dit jaar beschikken over S-recommendation. Deze software houdt het kijkgedrag bij en geeft aan de hand van programma’s, apps, sociale media en bekeken films tips voor nieuwe content.

Ook kan een gebruiker eenvoudiger vragen om bijvoorbeeld alle films met Brad Pitt te laten zien.

Spraak en beweging

Alle modellen worden daarnaast geleverd met Advanced Smart Interaction. Dit zorgt voor besturing via spraak en beweging. Dat was in eerdere tv’s al mogelijk, maar is nu verbeterd.

Zo kunnen de nieuwe smart tv’s van Samsung met twee handen bediend worden voor bijvoorbeeld inzoomen of bladeren. Tot slot is het mogelijk via Allshare video’s, foto’s en muziek tussen diverse apparaten binnen het draadloze thuisnetwerk te delen.

Quad core

Eerder toonde Samsung al de Smart Evolution Kit die oudere modellen een software- en hardware-update geeft.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakte tijdens gadgetbeurs CES ook bekend dat de hardware van de huidige tv-lijn aangepast wordt. Uiteraard is het ontwerp aangepast, maar bijvoorbeeld de S9 en de F8000-serie beschikken in 2013 over een quadcore-processor.

Ultra HD

Verder lijkt Samsung zich ook bij specifieke modellen te richten op aanpassingen ‘in’ de tv om de beeldkwaliteit en het gebruikersgemak te verhogen.

De Samsung S9 is een Ultra HD-tv met een 4K-resolutie die ongedacht de bron HD of Full HD-materiaal omzet in Ultra HD. Daarnaast beschikt de tv over Precision Black Pro waardoor zwarttinten dieper worden en wit beter als wit getoond wordt.

Het model komt in de eerste helft van 2013 uit in Nederland voor een nog onbekende prijs.

OLED

Naast Ultra HD toonde Samsung net als andere fabrikanten een OLED-tv. Het is nog niet bekend wanneer de F9500 naar Nederland komt, maar Samsung maakte wel al bekend dat de tv beschikt over Multi-view. Hierdoor kunnen twee gebruikers, met een speciale 3D-bril, tegelijkertijd naar een andere film kijken op het volledige scherm.

De tv heeft zoals gezegd een OLED-scherm. Dat zorgt voor een beter contrast, lager energieverbruik, meer kleuren en een hogere helderheid.

Picture-in-picture

Tot slot presenteerde het bedrijf nieuwe LED-tv’s in de F8000-serie. Ook deze tv’s beschikken over een quad core-processor die zorgt voor sneller browsen en vlugger schakelen tussen applicaties.

Bovendien beschikt de F8000-lijn over de picture-in-picture-technologie. “Zo kan je een nieuwsprogramma kijken en tegelijkertijd in een extra venster het verloop van een sportwedstrijd in de gaten houden”, aldus Samsung.

De rand van de tv’s is nog dunner gemaakt en de voet is opnieuw vormgegeven. De nieuwe LED-tv’s komen in het tweede kwartaal van 2013 naar Nederland in formaten van 40 tot 75 inch. Ook van deze toestellen werd geen prijs bekendgemaakt.

Lees meer over gadgetbeurs CES