LAS VEGAS - Sharp zet voor 2013 vol in op de nieuwe IGZO-schermen en televisies met een Ultra HD-resolutie. Bovendien wordt er gewerkt aan twee nieuwe technologieën voor betere beeldkwaliteit.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend tijdens de persconferentie op gadgetbeurs CES in Las Vegas.

Er komen vanaf maart 2013 verschillende nieuwe LED-tv's beschikbaar met formaten van 60, 70, 80 en 90 inch. Sharp verwacht veel van de grotere televisies. 

Ook komen nog dit jaar de eerste twee toestellen met een Ultra HD-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit wordt ook wel 4K genoemd. Het gaat om de ICC Purios van 60 inch die in de zomer in de winkels zal staan en de Aquos Ultra HD die in de tweede helft van 2013 in verschillende maten zal verschijnen.

Aquos-lijn

De LED-tv's worden bovendien uitgerust met een nieuwe variant van de Quattron-technologie van Sharp. Daarbij wordt een gele pixel aan de standaard rode, groene en blauwe toegevoegd. Dit moet levendigere kleuren, duidelijkere lijnen en meer helderheid opleveren.

Ook brengt het bedrijf dit jaar de al eerder aangekondigde 90 inch LED-tv uit. De modellen worden uitgebracht onder de Aquos 2013-lijn.

IGZO

Voor het eerst zal Sharp tijdens CES ook IGZO-schermen laten zien. IGZO staat voor Indium Gallium Zinc Oxide. Deze panelen zijn veel energiezuiniger dan bijvoorbeeld de standaard TFT-schermen. Daarnaast is de resolutie veel hoger en reageren de schermen beter op aanraking.

Tot slot maakte het bedrijf bekend een 85 inch-tv met een 8K-resolutie van 7680 bij 4320 pixels te gaan tonen. Het gaat dan om een prototype.

Toekomst

Ook wordt er aan nieuwe technologieën gewerkt die vanaf 2014 in televisies moeten verschijnen. Het gaat om Moth Eye waarbij een speciale coating over een scherm wordt aangebracht die vergelijkbaar is met het oog van een mot. Hierdoor zou vrijwel geen glans en reflectie meer moeten optreden.

De tweede techniek noemt Sharp Next generation Quattron. Daarbij wordt een dubbele resolutie in 1 pixel gestopt waardoor de totale resolutie flink omhoog gaat. Hierdoor zou het beeld dezelfde scherpte moeten krijgen als Ultra HD alleen dan veel goedkoper.

Lees alles over gadgetbeurs CES