LAS VEGAS - Nog dit voorjaar komt de eerste OLED-televisie van LG naar Nederland.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De 55 inch OLED-tv die slechts 4 millimeter dun is en minder dan 10 kilo weegt, werd al begin 2012 aangekondigd en zou in de zomer van dat jaar in de winkels moet liggen. De lancering is dus behoorlijk vertraagd.

LG laat nu weten dat de televisie in het voorjaar van 2013 in de Benelux in de winkels zal liggen. In Zuid-Korea, het thuisland van LG, is het model al sinds begin deze maand te krijgen. De adviesprijs is 10.000 dollar (ruim 7680 euro). Een Nederlandse prijs werd niet bekendgemaakt.

Details

De televisie heeft een contrastratio van ruim 100.000:1 en maakt gebruik van een weergavetechnologie met vier kleuren pixels. Normaal worden alleen rood, groen en blauw gebruikt. Door het toevoegen van een vierde kleur zijn er meer kleuren mogelijk.

OLED zorgt tegelijkertijd voor een betere beeldkwaliteit dan bij LED of LCD omdat het contrast hoger is, de kleuren dieper zijn en het beeld scherper is. OLED-schermen zenden bovendien zelf licht uit waardoor geen backlight nodig is, daardoor wordt bespaard op het stroomverbruik.

CES

LG is deze week ook vertegenwoordigd op gadgetbeurs CES in Las Vegas en maakte direct bekend dat het daar een nieuwe lijn met Ultra HD-tv’s zal tonen. Deze televisies hebben een 4K-resolutie (minimaal 3840 x 2160 pixels).

Vorig jaar werd al een 84 inch-model getoond en nu komen daar een 55 inch- en 65 inch-variant bij. Alle toestellen beschikken over 3D.

Lees alles over gadgetbeurs CES in het dossier