AMSTERDAM - Er worden in de VS steeds minder notebooks verkocht die op Windows draaien. De komst van Windows 8 heeft die trend niet weten te keren.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NPD Group over de periode van 18 november tot 22 december, wanneer veel Amerikanen hun kerstkado's kopen.

"Ondanks de hype, en de hoop, rond de lancering van Windows 8 heeft het nieuwe besturingssysteem weinig kunnen doen om eindejaarsverkopen te verbeteren of om de dalende notebookverkopen van het afgelopen jaar te stoppen", schrijft NPD.

Er werden 11 procent minder Windows-notebooks verkocht dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een notebook bleef stabiel op 420 dollar. 

Touchscreen

Opvallend is dat weinig mensen een Windows 8-laptop met touchscreen kopen. Slechts 4,5 procent van de verkochte laptops met het nieuwe besturingssysteem had een touchscreen.

Ook Macs verkochten in de VS minder, al was de daling geringer. Er gingen 6 procent minder Macbooks over de toonbank. De gemiddelde prijs van een Mac ligt 1000 dollar hoger dan die van Windows-notebooks, met een gemiddelde van 1419 dollar.

Vice-president Stephen Baker van NPD spreekt van een 'zwakke productcyclus'. Hoewel enkele producten als tablets en headsets het goed doen, zegt hij dat de elektronicaindustrie wordt bedreigd door een schaarste aan nieuwe inkomstenbronnen.