AMSTERDAM - Google maakt het onmogelijk voor gebruikers van Windows Phone om de mobiele versie van Google Maps te gebruiken.

Mensen met een Windows-telefoon die in Internet Explorer naar maps.google.com surfen, worden doorgestuurd naar de zoekpagina van Google, meldt The Next Web.

Google verdedigt de houding door te zeggen dat Internet Explorer 10 geen WebKit ondersteunt, de 'rendering engine' waar browsers als Chrome en Safari mee werken. De kaarten van Google zouden dus tecnisch niet kunnen werken in Internet Explorer.

Die verklaring lijkt echter onjuist, omdat andere browsers die geen WebKit ondersteunen, zoals Firefox, wel Maps kunnen gebruiken. Ook de desktop-versie van Internet Explorer 10 kan Google Maps gewoon laden.

Britse versie

Bovendien werkt de mobiele versie van Google Maps wel via andere landendomeinen, zoals maps.google.co.uk, de Britse versie van de site. Eerder vertelde Google nog aan The Next Web dat de kaartendienst nooit heeft gewerkt op Windows Phone, maar dat blijkt dus onjuist.

Het hoofd van de juridische afdeling van Microsoft zei donderdag dat Google de groei van Windows Phone probeert tegen te gaan. Zo zou ook de mobiele versie van Youtube op het besturingssysteem van Microsoft ondermaats zijn. Google maakt bovendien geen apps voor Windows Phone.

Microsoft moedigde de Europese en Amerikaanse toezichthouders aan om in te grijpen. Donderdag besloot de Amerikaanse waakhond FTC echter dat er geen bewijs is dat Google zijn macht heeft misbruikt. Het bedrijf heeft dan ook geen boete hoeven betalen.

De Europese Commissie is nog bezig met een onderzoek naar de marktpositie van Google. Naar verwachting duurt dat nog enkele maanden.