AMSTERDAM - De smartphone-app van Facebook wordt vooral gebruikt op Android. In totaal hebben de apps elke maand ruim 470 miljoen gebruikers.

Dat blijkt uit gebruikersaantallen die werden gevonden door Techcrunch. Tot november vorig jaar bestond er een methode om toegang te krijgen tot die geheime aantallen.

De laatste gebruikscijfers stammen uit het derde kwartaal van 2012. Toen was de Android-app geïnstalleerd op 192 miljoen telefoons, terwijl 147 miljoen iPhone-eigenaren de Facebook-app gebruikten.

Vooral de hoeveelheid Android-gebruikers groeide snel. Een jaar eerder had die app nog 66 miljoen maandelijks actieve gebruikers, ongeveer drie keer minder dan in 2012. In september 2011 had de iPhone-app 91 miljoen gebruikers, ruim 50 miljoen minder dan een jaar later.

Activiteit

iPhone-gebruikers zijn wel vaker actief op Facebook. Van de geschatte 200 miljoen actieve iPhones is de Facebook-app op bijna drie kwart van de toestellen geïnstalleerd. Op zo'n 35 procent van de geschatte 550 miljoen Android-toestellen wordt de app maandelijks gebruikt.

Ongeveer 48 miljoen mensen gebruikten eind vorig jaar de Facebook-app op een iPad. Blackberry had een iets groter aandeel van de gebruikers, met 60 miljoen gebruikers.

Messenger

Facebook Messenger, de Whatsapp-concurrent van Facebook die binnenkort ook bellen zal ondersteunen, wordt door zo'n 56 miljoen mensen gebruikt. Facebook Camera heeft slechts 1,5 miljoen gebruikers.

Omdat de Android-apps van Facebook veel gebruikers hebben, riep het bedrijf zijn medewerkers onlangs op om over te stappen op een Android-telefoon. Zo kunnen er meer bugs uit de apps op het platform worden gehaald.