AMSTERDAM - Google ondermijnt Windows Phone en Microsoft hoopt dan ook dat het bedrijf dit jaar aangepakt zal worden door toezichthouders.

Dat schrijft Dave Heiner, hoofd van de juridische afdeling van Microsoft, in een blog.

Hij stelt dat Google, het bedrijf achter het mobiele besturingssysteem Android, al jaren weigert Windows Phone volledige ondersteuning te geven voor Youtube. Daardoor beschikken de smartphones met software van Microsoft nu over een heel beperkte versie van de video-app.

"We hebben deze zorg bijna twee jaar geleden al geuit bij de Europese Commissie", schrijft Heiner. "Helaas weigert Google nog steeds Windows Phone de toegang tot data te geven die Androidtelefoons en iPhones wel krijgen."

Functies

Volgens Heiner zorgt de houding van Google ervoor dat op Windows Phone eigenlijk alleen een browserweergave van mobiele website van Youtube getoond kan worden. "Zonder alle functionaliteiten die aangeboden worden op andere telefoons."

Als voorbeelden noemt hij het zoeken op categorie, de weergave van favorieten en de optie om beoordelingen te bekijken. De topman van Microsoft stelt dat Apple de functies wel aangeboden krijgt omdat zij geen concurrerende zoekdienst aanbieden.

Machtsmisbruik

Microsoft is verbaasd over de houding van de zoekgigant aangezien het bedrijf momenteel onderzocht wordt door Europese en Amerikaanse autoriteiten. "Je zou verwachten dat Google zich op haar best zou gedragen."

Google ligt onder vuur vanwege machtsmisbruik. In december liet de Europese Commissie weten voorstellen van het bedrijf te verwachten om de zorgen weg te nemen.

Heiner schrijft verder in zijn blog dat medewerkers van Youtube graag hun dienst zo volledig mogelijk aanbieden op alle platformen. Topmannen van Google zouden het team van Youtube verboden hebben een 'eerste klas Youtube-ervaring' beschikbaar te maken op Windows Phone.

2013

"Hopelijk wordt Google in het nieuwe jaar wakker en komt het met een oplossing. Zo niet, dan zal 2013 hopelijk het jaar zijn waarin toezichthouders zorgen dat Google zich aan de regels houdt", besluit Heiner.

De twee techgiganten liggen regelmatig met elkaar overhoop. Zo ruzieden Microsoft en Google eerder al over prijsvergelijkers, privacy en veiligheid.

Youtube

"In tegenstelling tot wat Microsoft beweert, is het gemakkelijk om YouTube-videos te bekijken op Windows-telefoons", laat een woordvoerder van Youtube weten in een reactie.

"Gebruikers van de Windows Phone kunnen alle mogelijkheden van YouTube gebruiken via de op HTML5-gebaseerde mobiele website." Youtube heeft naar eigen zeggen meerdere jaren met Microsoft samengewerkt om dit goed te laten verlopen.