Blackberry ziet aantal gebruikers voor het eerst afnemen

AMSTERDAM - Blackberry verkocht het afgelopen kwartaal maar 6,9 miljoen smartphones en zag het aantal gebruikers voor het eerst teruglopen.

Dat blijkt uit de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

Blackberryfabrikant Research In Motion (RIM) zag het aantal gebruikers afnemen van 80 naar 79 miljoen.

Ondanks forse tegenslagen bleef dat gebruikersaantal de afgelopen tijd toenemen vanwege nieuwe klanten in opkomende markten.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verdienmodel

RIM maakte tijdens de presentatie bekend dat het bij Blackberry 10, het nieuwe platform dat 30 januari definitief gepresenteerd wordt, een nieuw verdienmodel gaat hanteren. Zakelijke klanten en overheden mogen dan zelf kiezen welke diensten zij afnemen.

Nu is het zo dat er een standaard bedrag betaald wordt voor alle diensten die RIM biedt. Mocht een gebruiker in de toekomst geen extra beveiliging willen, hoeft hiervoor niet betaald te worden.

Het aandeel van RIM zakte na de aankondiging met bijna 10 procent omdat investeerders zich zorgen maken over wat er met de inkomsten gebeurt.

Cijfers

RIM boekte in het derde kwartaal een operationeel verlies van 114 miljoen dollar ofwel 0,22 dollar per aandeel. Dat is nog exclusief 38 miljoen dollar aan kosten voor een een efficiencyprogramma. Evenmin is een belastingbate van 166 miljoen dollar in het cijfer verwerkt.

Hoewel het verlies lager was dan verwacht, maken analisten zich zorgen om de toekomst nu het aantal gebruikers afneemt. Een relatief hoog percentage van de inkomsten komt via deze gebruikers en hun betalingen voor diensten binnen.

Prijzen omlaag

Bovendien verwacht RIM ook in het vierde kwartaal negatieve cijfers. Het bedrijf houdt in de aanloop naar de marktintroductie van het Blackberry 10 platform rekening met aanhoudende druk op het operationele resultaat.

RIM overweegt de prijzen van Blackberry 7-apparaten en de tarieven voor de bijbehorende diensten te verlagen om het aantal gebruikers daarvan op peil te houden.

''Mogelijk komt de verkoop van Blackberry 7-apparaten onder druk omdat consumenten wellicht wachten tot Blackberry 10 eind januari op de markt komt. Naast deze factoren zal ook een aanzienlijke stijging van onze advertentiekosten het operationele resultaat beïnvloeden.''

Lees meer over:
Tip de redactie