'Computers beschikken binnen vijf jaar over zintuigen'

AMSTERDAM - Onze computers en telefoons zullen binnen vijf jaar kunnen voelen, zien, horen, proeven en ruiken.

Dat voorspelt IBM Research in het jaarlijkse '5 in 5'-lijstje met vijf voorspellingen die de komende vijf jaar gerealiseerd moeten worden.

Dit jaar draaien de voorspellingen volledig om cognitieve systemen. De prognoses zijn gebaseerd op technologieën die nu al op de onderzoeksafdelingen van IBM ontwikkeld of getest worden. Ook wordt gekeken naar markttrends en de maatschappelijke tendens.

Voelen

Als eerste voorspelt IBM dat consumenten via telefoons in de komende vijf jaar kunnen gaan voelen.

Door haptische, infrarode en drukgevoelige technologieën in schermen toe te voegen, moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld de stof van een kledingstuk te voelen voordat deze via een webwinkel besteld wordt.

Zien

Ook zouden computersystemen voor 2017 in staat moeten zijn om te 'zien'. Nu kunnen computers alleen informatie toegevoegd aan afbeeldingen uitlezen. Volgens IBM kan binnenkort ook de inhoud van het beeld zelf geanalyseerd worden.

Het gaat dan om kleur, textuurpatronen en begrenzingen. Dit zou volgens het bedrijf van pas kunnen komen in de medische wereld bij het analyseren van MRI- en CT-scans.

"De essentiële informatie in deze beelden is soms zo subtiel dat ze ontsnapt aan het menselijk oog en alleen door nauwkeurige metingen aan het licht komt."

Ruiken

De medische sector kan bovendien profijt hebben bij computers die kunnen 'ruiken'. Die ontwikkeling verwacht IBM tevens in de komende vijf jaar. Door een ruikfunctionaliteit kan een computersysteem de hygiëne in ziekenhuis verbeteren doordat hij diverse chemicaliën kan analyseren.

Deze technologie ziet IBM ook toegepast worden in de landbouw. Zo zouden de bodemomstandigheden automatisch gecontroleerd kunnen worden zodat de ideale locatie voor een gewas berekend kan worden. Ook het opsporen van lucht- en watervervuiling behoort volgens IBM tot de mogelijkheden.

Horen

Verder moet de mens op relatief korte termijn profijt krijgen van systemen die met slimme sensoren kunnen horen. Door geluidsdruk, trillingen en geluidsgolven op verschillende frequenties te detecteren kan voorspeld worden wanneer een boom om zal vallen of wanneer een aardverschuiving op komst is.

Ook is het mogelijk om via 'computers met oren' emotie te onderscheiden. Daarvoor wordt dan naar toonhoogte, spraaktempo en aarzelingen geluisterd. Wetenschappers onthulden onlangs al een technologie die telefoons emotie laat herkennen aan de hand van stemgeluid.

Proeven

Tot slot kunnen onze computers, telefoons en tablets binnen vijf jaar proeven. Door het analyseren van smaken op basis van de precieze chemische structuur kunnen bepaalde gerechten lekkerder worden gemaakt en zou ontdekt moeten kunnen worden waarom mensen bepaalde etenswaren lekker vinden smaken.

Ook zou het moeten leiden tot nieuwe combinaties van smaken.

IBM stelt dat bovengenoemde systemen mensen zullen gaan ondersteunen, maar niet in onze plaats gaan denken.

Lees meer over:
Tip de redactie