AMSTERDAM - Google Maps is na bijna drie maanden van afwezigheid weer beschikbaar op iPhones.

Dat heeft de zoekgigant donderdagochtend bekendgemaakt.

Apple gebruikte voorheen standaard Google Maps in het besturingssysteem iOS. Bij de uitrol van iOS 6 op 20 september werd echter gekozen voor de eigen kaartdienst.

Apple Maps krijgt veel kritiek vanwege ontbrekende functionaliteiten en verkeerde informatie.

Details

Google heeft nu een nieuwe app helemaal vanaf de grond opgebouwd en die is vanaf donderdag wereldwijd beschikbaar. Google Maps voor iOS biedt onder meer 3D-beelden, Street View en navigatie.

Ook informatie over het openbaar vervoer en de huidige verkeerssituatie zijn in de applicatie verwerkt. Niet alle functionaliteiten werken in ieder land. Offline kaarten zijn helemaal niet beschikbaar.

Oude app

Omdat de oude app van Google Maps automatisch geïnstalleerd werd door Apple, was het geen normale app die Google snel ook via de App Store beschikbaar kon maken. Daarom zou de terug keer van Maps zo lang geduurd hebben.

Er gingen ook geruchten dat Google bewust even wachtte met de lancering om de kritiek op Apple te laten doorsudderen en eigen Androidtelefoons een voordeel te geven.

Google maakte donderdag ook een softwarepakket voor ontwikkelaars beschikbaar. Zij kunnen Google Maps zo ook in hun eigen applicaties verwerken.

De applicatie is beschikbaar voor de iPhone en iPod Touch met iOS 5.1 of hoger. Of en wanneer er een iPadversie komt is niet bekend.